GenelKıbrısManşet

Filizlenen ağaçlar umut aşılıyor

Kalkanlı’da Anıt Zeytin Ağaçları yangın sonrası bölge halkı tarafından yaşatılıyor

GÜREN TİLKİ

Kalkanlı’da Anıt Zeytin Ağaçları yangın sonrası bölge halkı tarafından yaşatılıyor

Kalkanlı’da 2016 yılında çıkan yangında yanan Anıt Zeytin ağaçlarının bir kısmı bölge halkının bakımları ile yeniden filizlenmeye başladı

Çıkan yangında ‘Kral’ ağaç yanarak küle dönerken, ‘Kraliçe’ ağaç bölge halkının bakımı ile yaşatılıyor

KIBRIS’IN KÜLTÜREL MİRASI

Kıbrıs’ın en önemli kültürel mirasları arasında yer alan, Kalkanlı’daki anıt zeytin ağaçlarının bir bölümü 2016 yılında çıkan yangın sonucu ciddi şekilde zarar görmüştü. Yangının izleri hala büyük üzüntüye neden olurken, filizlenmeye başlayan ağaçlar bazı ağaçlar ise umut aşılıyor. Anıt Zeytin ağaçlarının bakımını yıllardır bölge halkı üstlenirken, yetkililerin de gereken ilgi ve özeni göstermesi istendi. 8 yıl önce yaklaşık 40 dönümlük bir arazide etkili olan yangında, aralarında yüzlerce yaşında olan ağaçların da bulunduğu 40 zeytin, 95 çam 15 okaliptüs ve 1 servi ağacı küle dönmüştü.

‘KRALİÇE’ AĞAÇ YAŞATILIYOR

Bölgede büyük üzüntüye neden olan yangında Anıt Zeytin ağaçlarından ‘Kral’ ağaç yanarak küle dönerken, ‘Kraliçe’ ağaç bölge halkının çabası ve özverili bakımı ile yaşatılmaya devam ediyor. Bölge halkı ‘Anıt Zeytin’ ağaçlarına gereken ilgi ve bakımın devlet yetkilileri tarafından özen gösterilmediğini kaydetti. Anıt Zeytin ağaçlarına ilginin olma sebebinin köy halkı ve derneklerin etkisiyle olduğunu kaydeden bölge halkı, Turizm Bakanlığı’nın ilgisizliğinden de dert yandı. Bakanlığın yeterli tanıtım yapmadığını ifade eden Kalkanlı sakinleri, “Anıt Zeytin ağaçları bugün hala gündemdeyse bu sadece bizim çabamızla oluyor” dedi. Gerekli ilginin yetkililer tarafından gösterilmesi halinde Anıt Zeytin ağaçlarının bugün konumundan çok daha farklı konumda olacağını kaydeden bölge halkı değerlere, Kıbrıs’ın mirasına sahip çıkma çağrısı yaptı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu