KıbrısManşet

Finans şirketleri yandı!

Çeklerin takası için 90 güne çıkarılan süre bugün itibariyle doldu. Çekler yürürlüğe girdi

Kararnameyle daha önce takasa ibrazı yapılmış olsun veya olmasın, karşılığı olmayan tüm çeklerle, 30 Haziran 2020 tarihine kadar keşide edilecek tüm çeklerin ilk ibrazda karşılıksız çıkması halinde başlaması ön görülen 15 günlük bekleme süresi 90 güne çıkarılmıştı. 90 günlük süre bugün itibariyle doldu.

Bakanlar Kurulu ve Bankalar Birliği Kararına göre Pandemi döneminde yaşanan mali sıkıntılardan dolayı, çeklerin 3 aylık dönemde (Haziran ayı sonuna kadar) ertelenmesine karar vermişti.

3 aylık sürenin bugün itibari ile (1 Temmuz) dolmasının ardından vatandaşlar bankalara çeklerin tahsilatları için başvurdu. 3 aylık sürenin dolmuş olmasına rağmen, çek karşılığında tahsilat yapılamaması durumunda, banka tarafından yazılan çeke vatandaş tarafından da başvuru yapılabilecek. Karşı taraf tarafından çek ödenmediği takdirde soruşturma ve suç duyurusu açılabilecek ve mağdur olan vatandaştan faiz alınmayacak.

Tefeciliğin önünü kesen uygulama ile ilgili olarak, geri dönen çeklerle ilgili olarak da sıkı denetimler geliyor. Tefecilik yapan kişilerin haklarında suç duyurusu yapıldığı takdirde hukuksal süreç başlayarak hapis cezası kararına varan cezalar uygulanacak.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu