DünyaFutbolManşetSpor

Finansal Fair Play

Kasaya giren paraları doğru şekilde kullanamayan yöneticiler, kulüpleri içinden çıkarılamaz bir mali sıkıntıya sokar bildik. Hâl böyle olunca olay Avrupa’da ise UEFA olaya el atar. Finansal Fair Play Kuralları, UEFA tarafından 2012 yılı itibariyle yürürlülüğe sokulmuş. Bu kriterler aynen şöyle; “Yöneticiler ve Kulüp başkanları kulüp için cebinden harcama yapamayacak; Kulüpler, kendi yöneticilerine veya iş ortaklarına ait borçlarını kaynaklarına iade edecekler; 2012-2013’den itibaren kulüpler transferlere gelirlerinden daha fazla harcama yapmayacak; Sadece kulübe hibe edilen ve kulübe ait gelirler değerlendirmede kulüp geliri sayılacak”tır şeklindedir ama kim takar Yalova Kaymakamı’nı cinsinden konu devam eder.

Başka? “Hiçbir futbolcu, kulüp ya da yasal otoriteye vadesi geçmiş borç bulunmayacak. Gelirden daha fazla borçlanılmayacak. Borçlanılırsa transfer yasağı cezası alınacak; Öz sermayenin eksiye düşmesine izin verilmeyecek. Kulüpler denk bütçe kapsamında ve yıllık gelir-gider tahmininde başa baş noktasını yakalayacak; Futbolculara yapılacak ücret, maaş ve prim ödemeleri, toplam gelirin yüzde 70’ini geçemeyecek”tir;

E başka? “Bütçesi 5 milyon Euro’nun altındaki takımlar kriterlerden muaf olacak; Kulüplerin fahiş yüksek ve fahiş düşük fiyatlarda yaptığı anlaşmalarla kurduğu şirket ilişkileri gelir-gider tablosuna katılmayarak, emsâl fiyat esas alınacak; Kulüplerin altyapı, stadyum ve antrenman sahası için yapacağı yatırım amaçlı harcamalar başa baş noktası hesaplamalarına dahil edilmeyecek” tir. Özetle “öz’sermaye eksiye düşmeyecek ve abuk transferlerden doğan gider, gelirin yüzde 70’ini geçmeyecek” denmaktedir.

Yurdumuzda durum ne? Bizde sıkıntı yok zaten; Süper Lig’de aylık sabit gider 300 bin TL, sabit gelir Allah ne verdiyse. Hayırlısı bakalım. Yağdır mevlam su  tipi yöneticiler yetiştirdik dilene dilene. Kısmette ne varsa artık.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu