DünyaGenelManşet

Finlandiya’nın NATO üyeliği için karar günü!

Türkiye, NATO üyesi olmak için onay bekleyen Finlandiya ve İsveç’i ayırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile yapılacak olan görüşmelerin ardından NATO üyeliği için yeşil ışık yakması bekleniyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna’ya saldırması ile birlikte İsveç ve Finlandiya NATO üyesi olmak için kapıları çaldı. Ancak iki ülkenin gerek terör örgütü PKK/YPG gerek ise FETÖ ile ilişkileri nedeniyle Türkiye’nin veto resti ile karşılaştı. Terörle mücadele konusunda iş birliği çağrısında bulunan ve teröristlerin iadesi konusunda adımlar atılmasını isteyen Ankara’nın talebine Finlandiya, İsveç’e göre daha somut adımlar ile cevap verdi.

FİNLANDİYA’YA NATO ÜYELİK KAPISI ARALANDI!

Bu durum Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya ile görüşmelerini ayırmasına yol açtı. Finlandiya’nın NATO üyeliğine yeşil ışık yakan Türkiye’nin nihai kararını bugün vermesi bekleniyor. Hatırlanacağı üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti grup toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada Finlandiya’nın NATO üyelik sürecine ilişkin “Cuma günü verdiğimiz sözü tutacağız” demişti.

MECLİS’E GELMESİ NİSAN AYINI BULABİLİR

Bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılacak olan ikili görüşmede mesaj Finlandiya Cumhurbaşkanı’na iletilecek. Meclis, Finlandiya’nın NATO üyeliğine nisan ayına kadar onay verecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek olan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, Türkiye’nin Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylama konusunda karara vardığını söyleyerek “Türkler, kararı açıkladıklarında cevabı almak için orada olacağımı umuyorlardı. Elbette daveti kabul ettim ve niyet beyanını almaya gideceğim” dedi.

İSVEÇ İLE SORUNLAR SÜRÜYOR

İsveç ile ise sorunlar sürüyor. Kaynaklar yaptığı açıklamada “İsveç henüz bizi tatmin edecek adım atmadı. Önce bizi tatmin edecek. Terörist devşirilmesi, PKK ve FETÖ mensuplarının iadesi gibi konularda adım atması gerek” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu