DünyaEkonomiGenelManşet

Fransa’da bir kasaba 1 Euro’ya ev satıyor

İtalya’da başlayan 1 Euroluk satışlar Fransa’ya da sıçradı

İtalya’da başlayan 1 Euroluk satışlar Fransa’ya da sıçradı

1 Dolar ya da 1 Euro gibi sembolik rakamlarla mülk satışları dünya çapında viral oldu

Fransa’daki Saint-Amand-Montrond kasabası ikinci kez 1 Euro’ya ev satışı duyurdu

YAŞAMA ŞARTI VAR

Dünya çapında son yıllarda özellikle de İtalyan kasabalarında 1 dolar ya da 1 Euro gibi sembolik rakamlarla mülk satışları viral oldu. Fransa’daki bir kasaba 2021’den sonra ikinci kez 1 Euro’ya ev satmak için harekete geçti. Bourges’a yaklaşık 45 km uzaklıktaki Saint-Amand-Montrond kasabasında 828 m2’lik bir evin belediye tarafından satışa çıkarıldığı bildirildi. Küçük kasabanın merkezinde yer alan ve 12 yıldır kullanılmayan evin önemli bir tadilata ihtiyacı var. Evi alacak kişilerin bu kasabaya taşınması gerekiyor. Kasabanın nüfusu yaklaşık 9 bin kişi. İlanda da “Saint-Amand-Montrond’da yaşamayı planlayan ciddi adaylar” arandığı belirtiliyor.

EVİN ÖZELLİKLERİ

İki katlı evin zemin katında bir mutfak, bir oturma odası ve bir tuvalet bulunuyor. Üst katta ise iki yatak odası ve bir banyo yer alıyor. Mülkte ayrıca küçük bir avlu ve mülk sahiplerinin ihtiyaçlarına bağlı olarak yaşam alanına dönüştürülebilecek 16 m2’lik bir garaj bulunuyor. Belediye yetkileri başvuruların 15 Haziran’a kadar alınacağını yerli/yabancı ayrımı olmadığını söylüyor. Bir seçici kurul Temmuz ayında toplanacak ve nihai seçim Eylül ayında belediye meclisi tarafından onaylanacak. Ancak alacak kişinin en az 10 yıl evde yaşaması isteniyor. Yani alıp kiraya vermek mümkün değil. Çünkü programın amacı yeni sahibinin mahallenin yaşamına katılması.

PROGRAMIN AMACI

Şehir planlamacısı Francis Blondieau, “Bu programın amacı eski binaların yenilenmesini teşvik etmek, boş ev sayısını azaltmak ve hepsinden önemlisi şehir merkezini canlandırmak” diyor. Verilen bilgiye göre, evin yeni sahibi evi yenilemekle de yükümlü olacak. Evin tadilat tutarının ise 100 bin doları aşması bekleniyor. Alan kişinin tapu sonrası yenileme çalışmalarına 5 ay içinde başlaması ve Temmuz 2028’e kadar tamamlanması isteniyor. Mülkün yenilenmesi için mali yardım başvurusu imkânı sunuluyor. Bununla birlikte tadilat çalışmalarının yerel ustalar tarafından yapılması şartı da var.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu