KıbrısManşet

Fransız TotalEnergies ile İtalyan Eni’nin oluşturduğu konsorsiyum, zengin bir rezerv keşfettiklerini duyurdu

Kıbrıs’ın 160 km güneybatısındaki Cronos-1 kuyusunda 2.5 trilyon ayak küp (tcf) doğal gaz olduğu tahmin ediliyor

Fransız TotalEnergies ile İtalyan Eni’nin oluşturduğu konsorsiyum, zengin bir rezerv keşfettiklerini duyurdu

 KIBRIS AÇIKLARINDA YENİ DOĞAL GAZ KEŞFİ

Kıbrıs’ın 160 km güneybatısındaki Cronos-1 kuyusunda 2.5 trilyon ayak küp (tcf) doğal gaz olduğu tahmin ediliyor

 (AYRI PATLAK))) Kıbrıs adasının kaderi enerji kaynakları üzerinden baştan yazılacak mı?

2.5 TRİLYON AYAK KÜP DOĞAL GAZ… Fransız enerji devi TotalEnergies ile İtalyan enerji şirketi Eni’nin oluşturdukları ortaklık Güney Kıbrıs’ın Blok 6 offshore (6. Parsel) sahasında açtıkları Cronos-1 kuyusunda ciddi doğal gaz rezervi bulduklarını duyurdular. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi içindeki Cronos-1 kuyusu Kıbrıs’ın 160 km güneybatısında yer alıyor. Rum Yönetimi Enerji Bakanı Natasa Pilidu dünkü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, keşfedilen yataktaki doğal gaz miktarın 2.5 trilyon ayak küp (tcf) olduğunu söyledi. Pilidu, yeni keşfin, iyi ile mükemmel kalite özelliklerine sahip olduğunu da belirtti.

 

REZERVİN KESİN BÜYÜKLÜĞÜ HENÜZ NETLEŞMEDİ… Doğal gaz rezervi keşfini TotalEnergies’in petrol ve gaz aramalarından sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Kevin McLachlan duyurdu. TotalEnergies ile Eni, 6’ncı parselde yeni bir sondaj kuyusu açarak rezervin kesin büyüklüğünü ve bu sahanın geliştirilmesi için en iyi yöntemi belirlemeye çalışacak. TotalEnergies ile Eni, 6’ncı parselde yüzde 50-50 ortaklar. Güney Lefkoşa yönetimi Lefkoşa, Eni-Total konsorsiyumuna yedi blok için sondaj ruhsatı verirken, TotalEnergies’in 11’inci parselde %50, 7’nci parselde %50, 2’nci parselde %20, 3’ncü parselde %30, 8’inci parselde %40 ve 9’uncu parselde %20 payı bulunuyor.

 

KIBRIS’IN KADERİ BAŞTAN YAZILIR MI? Kıbrıs adası açıklarındaki var olan enerji kaynaklarındaki gelişmelerin Kıbrıs’ın kaderi üzerinde ne kadar etkili olacağı da merak konusu olmaya devam ediyor. KKTC üzerinden Türkiye ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında sürekli anlaşmazlık konusu haline dönüşen enerji yatakları, özellikle Birlemiş Milletler’de “Kıbrıs sorununun çözümü” konusunda yeni dinamiklerin oluşması çerçevesinde değerlendiriliyor. Bu yaklaşım şimdiye kadar olumlu bir sonuca işaret etmedi, aksine daha büyük anlaşmazlıkları ve gerginlikleri beraberinde getirdi. Ancak, özellikle Batı ülkelerinin ve bazı Orta Doğu ülkelerinin de baskısıyla yeni gelişmelerin olabileceği ihtimali hala konuşuluyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu