Güney KıbrısKıbrısManşetSiyasetTürkiye

Fuat Oktay: Biriz ve beraberiz

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ortak basın toplantısı gerçekleştiriyor

GIYNIK CANLI TAKİP

TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, iki günlük çalışma ziyareti kapsamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne geldi. TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, özel uçakla yerel saatle 14.00’te Ercan Havalimanı’na gelişinde, KKTC Başbakanı Ersan Saner, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ünal Üstel, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.

Oktay, ziyaretin ilk gününde KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Önder Sennaroğlu ve Başbakan Saner ile bir araya gelecek.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, bu akşam 21.00’de BRT canlı yayın programına konuk olacak. Ziyarette, Türkiye ile KKTC arasındaki Mali İşbirliği Protokolü’nün görüşmeleri de yapılacak.

Ziyaret çerçevesinde, TC Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve KKTC Başbakanlığı arasında e-Devlet hizmetlerine ilişkin mutabakat zaptı ve TC Karayolları Genel Müdürlüğü ile KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı arasında kara yolları yatırımlarının gerçekleştirilmesine ilişkin uygulama protokolü imzalanacak. Türkiye Belediyeler Birliği ve Yüksek Öğretim Kurulu ile KKTC tarafındaki muhatapları arasında da iş birliği anlaşmaları yapılacak.

Oktay’a, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin de eşlik ediyor.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ı kabul etti.

Saat 14.30’da başlayan görüşme saat 15.30’da sona ererken, Cumhurbaşkanı Tatar ve Fuat Oktay, görüşmenin ardından ortak basın açıklaması gerçekleştiriyor.

Ortak basın açıklamasında öne çıkan başlıklar şöyle:

Cumhurbaşkanı Tatar, burada yaptığı konuşmada, “Kıbrıs meselesinde Türkiye ile yüzde yüz uyum içerisindeyiz.” dedi.

TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: “Biz Kıbrıs konusunda çözüm iradesinin yanında, haksızlığın karşısındayız. Türk tarafı adil, kalıcı çözümden yana”

“KKTC’yi yalnız bırakmamızı kimse beklemesin. Ada’da rüştünü kanıtlamış iki ayrı halk, demokrasi ve devlet vardır.”

CUMHURBAŞKANI ERSİN TATAR’IN İSE AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI ŞU ŞEKİLDE:

(Koronavirüs salgını) Bir takım sıkıntılar yaşanmış ve yaşanmaktadır. 2. dalgayı da göğüslemeye çalışıyoruz. Yine Türkiye Cumhuriyet yanımızdadır. Gerek aşı konusunda gerek diğer hususlarda Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’nin yanında olacaktır. Kendilerine teşekkür ediyoruz.

5+1 toplantısının düzenleneceği yönünde haberler gelmiştir. Burada bizim de ifade ettiğimiz gibi her taraf kendi fikirlerini, oradaki düşüncelerimizi ifade etme fırsatı bulacağız.

Biz Türkiye Cumhuriyeti ile yüzde yüz fikir birliği içindeyiz. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin grup toplantısında yaptığı değerlendirmede “Artık federasyon geride kalmıştır. İki devletten geçmektedir.” ifadesini kullanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti bizim ana vatanımızdır. Bu bölgenin en büyük ve güçlü, lider ülkesi olarak ne söylediği fevkalade önemlidir.

Cumhurbaşkanımıza sabah yaptığı değerlendirme için teşekkürlerimi ifade ediyorum. Buradan seslenmek istiyorum; gelinen aşama son derece fevkaladedir. 1974’te Türkiye’mizin haklı gerekçelerle yaptığı müdahale ile Kıbrıs Türkü hür yaşamına kavuşmuştur. Dün Miçotakis’in Güney Kıbrıs’ta yaptığı söylemleri bizi çok üzmüştür. ‘Türkiye işgalcidir’ demiştir. Bizlerin mücadelesine saygı göstermemiş, ne konuştuğumuzu da anlamadığını gördüm.

TC CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OKTAY ŞU AÇIKLAMALARDA BULUNDU:

Türkiye’den geniş bir heyet ile bir aradayız. İnşallah hayırlara vesile olacak. Yarın da hem Başbakan ve hükümetler arası heyetlerle görüşmeler olacak. KKTC’de önemli temas ve istişarelerde bulunacağız. Sayın Cumhurbaşkanı Tatar ile verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Başta milli davamız Kıbrıs meselesi olmak üzere Maraş açılımı ve Doğu Akdeniz’deki son gelişmeleri ele aldık.

Önümüzdeki dönemde atacağımız adımlarla ilgili fikir birliği içinde olduğumuzu memnuniyetle gördük. Sizlere ifade etmekten de gurur duyduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Bir ve beraberiz.

Ana vatanı ve KKTC ile birlikte hepimiz biriz. Bugün öyleyiz, dün de öyleydik, yarın da öyle olacağız mesajını vermek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız da sabah çok net bir mesaj verdi. Biz de gerekli mesajları bizzat projelerimiz ve söylemelerimizle vermek üzere gereğini yapmak üzere buradayız. Türkiye-KKTC ikili ilişkilerinin çok daha ileri götürülmesi, COVID-19’la ilgili mücadele konusunda görüşme yapacağız.

Yarın bunları paylaşacağız. Hak-hukuk mücadelesinde KKTC’yi desteklemeyi sürdüreceğiz, kimsenin şüphesi olmasın. Maraş konusunda tam destek verdik, bundan sonra da her şartta desteğimizi devam ettireceğiz.

Kıbrıs konusunda çözüm iradesi yanında çözümsüzlüğün, belirsizliğin ve haksızlığın karşısındayız.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu