FutbolManşetSpor

Futbolun rüşvet ekonomisi

Özellikle internet üzerinden de izlenen dijital platformlar ve diğer yeni medya aracılığıyla futbolun dünyanın dört bir tarafına ulaştırılması, futbolu bir gösteri endüstrisine dönüştürdü

Özellikle internet üzerinden de izlenen dijital platformlar ve diğer yeni medya aracılığıyla futbolun dünyanın dört bir tarafına ulaştırılması, futbolu bir gösteri endüstrisine dönüştürdü. Bu endüstriyel dönüşüm futbol gelirlerini internetle birlikte son 25 yılda çok yüksek hızda artırdı. Bugün sadece Avrupa’da yaratılan yıllık futbol gelirleri uluslararası istatistik şirketi Deloitte’nin son raporuna göre 25 Milyar Euro’ya ulaşmış durumda.

Endüstriyel futbol konularında yazılarını takip ettiğimiz Tuğrul Akşar Hocamıza göre futbolun ticarileşmesi, FIFA’nın gelirlerini ve özkaynaklarını da milyar Dolarlara yükseltti. Nitekim FIFA’nın 2019 yıllık faaliyet raporuna göre 2015-19 arası gelirleri 10 milyon Dolara yükseldi. Bu dönemde giderleri ise 7 milyon Dolar olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda FIFA’nın sahip olduğu varlıkları ise 2.2 milyar Dolar’a yükselmiş. Bankalarda 1.1 milyar Dolar nakit ve benzeri varlığı bulunan FIFA, finansal varlıklarından her sene 45 milyon Dolar faiz geliri dahil, ortalama 310 Milyon dolar civarında finansal kazanç elde etmiş.  FIFA, başkan dahil çalışanlarına yıllık 397 milyon Dolar da ücret ve maaş ödüyor. Başkanın maaşı kesin bilinmemekle birlikte yıllık ücretinin 4 milyon Euro civarında olduğu tahmin ediliyor. Bununla birlikte, FIFA üyelerinin ziyaret, ulaşım ve temsil gideri ise yıllık 145 Milyon dolar düzeyinde. FIFA’nın toplam operasyonel giderleri ise 861 milyon Dolara ulaşıyor.

FIFA’nın sahip olduğu gelirlerinin %43’ü televizyon yayın haklarından gelirken, %29’u sponsorluktan, kalan %28’lik gelir de diğer kalemlerinden geliyor.  FIFA’nın son dört yılda televizyon yayın haklarından elde ettiği toplam gelir 2.4 milyar Dolar iken, tüm sponsorlarından ve ticari ortaklarından elde ettiği gelir 1.5 milyar Dolara ulaşmış durumda. Buna ek olarak, teşvik, şike, rüşvet, şiddet ve bahis gibi anti futbol unsurları da, bu sayede futbola girmeye başladı. Bu ögeler bir süre sonra da futbolun bağışıklık sistemini çökertmeye başladı.

Dünya Kupası’nın 2022 organizasyonunu, yazın gölgede 45 derece sıcaklığa kadar çıkan Katar’a verilmesi ve arkasından bir geleneği bozarak, yazları oynanan turnuvayı kışa planlayan FIFA, bu kararı ve hareketiyle tüm şimşekleri ve şaibeyi üzerine çekmişti mâlum. Nitekim, bu kararın ardından, kamuoyunda FIFA üyelerinin Katar’dan yüklü bir miktarda rüşvet aldığı iddiası dillendirildi.  FIFA yetkililerine rüşvet, para aklama, şantaj, rüşvet ve elektronik dolandırıcılık suçları yöneltilirken, İsviçre Adalet Bakanlığı, FIFA yetkililerine 1990’lardan günümüze kadar Amerika bankaları aracılığıyla yapılan ödemelerin 100 milyon Dolardan fazla olduğu iddia ediliyor. Ayrıca, FIFA yetkililerinin Dünya Kupası’na ev sahipliği, başkanlık seçimleri ve yayın hakları konularında da 150 milyon Dolar yolsuzluk yapıldığı iddia ediliyor. Hayırlısı bakalım.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu