GenelKıbrısManşetSağlık

%60 daha bulaşıcı olan Delta varyantı KKTC’ye de mi geldi?

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr.Özlem Gürkut'tan delta virüs değerlendirmesi

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr.Özlem Gürkut, ülkede son zamanlarda artış gösteren vakalar ve Kovid-19’un delta varyantı konularında önemli açıklamalarda bulundu.

Artan vakaların en önemli sebebinin insanların bireysel kurallara riayet etmemesi olduğunu dile getiren Gürkut, bu grubununda çoğunluğunun daha sosyal ve yaş itibarıyla aşılarını olamayan gençler olduğunu belirtti.

KKTC risk altında

Delta varyant konusunda da açıklamalarda bulunan Gürkut, varyantın çevre ülkelerde görülmeye başlandığını ve şuanda da giriş-çıkışların açık olması sebebiyle KKTC’nin risk altında olduğunu dile getirerek; “Türkiye’ye geldi demek, KKTC’ye de geldi demektir” dedi.

Sinovac aşısı delta varyantta etkili değil

Covid-19 aşılarının delta varyanta karşı fazla etkili olmadığının araştırmalar sonucu ortaya çıktığını belirten Dr.Özlem Gürkut, özellikle Sinovac aşısının bu varyanta karşı %5 korucuyuculuk oranına sahip olduğunu söyleyerek; “Bu da demek oluyor ki Sinovac ile aşılanmış olan bir kişinin delta virüs ile karşılaştığında hasta olma ihtimali %95’ti” açıklamasında bulundu.

Dr.Gürkut’un konu ile ilgili ifadeleri şu şekilde:

“Sars-cov-2 virüsü mutasyonlara uğradı. Hint varyantı da denen Delta varyantında virüsün daha güçlü hale geldiği ve ilk analizlere göre normal virüse göre %60 daha kolay bulaşabildiği açıklandı. Bu da daha çok bulaş demek,   daha ağır klinik tablolar demek, hastaneye yatışlarda artış demek. Biz de var mı peki bu varyant? Yavaş yavaş çevre ülkelerimizde artmaya başladı. Türkiye’de de Güney’de de bu varyant görüldü. Türkiye’nin giriş çıkışlarda Hindistan’a yönelik uyguladığı kısıtlamaları kaldırmış olması bizim için çok kritik. Türkiye’ye geldi demek ülkemize de geldi demek. Türkiye’de çoğu kişi Sinovac ile aşılandı. Yapılan araştırmalarda tüm kovid aşılarının delta varyanta daha az etkin olduğu ama Sinovac’ın delta varyanta neredeyse etkisiz olduğu biliniyor. Bu da demek oluyor ki Sinovac aşılanan bir kişi %95 oranda delta varyantta hasta olabilir. Bu nedenle “çift aşılı olanlar için ülkeye girişlerde PCR a ihtiyaç yok” denilmesi , ülke için büyük risktir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu