EğitimKıbrısManşetSiyaset

GAÜ’nün Akademik Yıl açılış töreni yapıldı

Girne Amerikan Üniversitesi’nin (GAÜ) “Biz Biriz” temalı 2023-2024 Akademik Yılı, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın verdiği ilk ders ile başladı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 1985 yılında ilk kurulan üniversite olarak öncü bir misyon üstlenen, Girne Amerikan Üniversitesi’nin (GAÜ) Biz Biriz temalı 2023-2024 Akademik Yılı, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın verdiği ilk ders ile başladı.

GAÜ Medya’dan yapılan bilgilendirmeye göre: Merkez kampüste, Spectrum Uluslararası  Kongre Merkezi’nde gerçekleşen törene;  Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, KKTC Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Atilla Karaca, Yükseköğretim Kurumları Denetleme ve Akreditasyon Kurulu (YÖDAK) Kurul Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Uzunboylu, Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ) Rektörü Prof. Dr. Gökçe Keçeci, TC. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ile akademik ve idari personel yanında geniş bir öğrenci topluluğu katıldı.

Kurucu Rektör ve Demokrat Parti Milletvekili Serhat Akpınar ile Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal’ın akademik yıl açılışı nedeniyle ev sahibi olarak davetliler ile birlikte yerini aldığı törende ‘Hoşgeldiniz’ konuşmasını GAÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Haydar yaptı.

Konuşmasına; GAÜ’nün 39’uncu Akademik Yılı’nın ülkeye, öğrencilere, akademik ve idari kadroya hayırlı olmasını dileyerek başlayan Haydar; Evrensel olarak kabul gördüğü üzere üniversite üç temel bacak üzerinde yükselir. Bunlar; Eğitim- öğretim, araştırma ve ülkeye hizmettir. Eğitim ve öğretimin başarı ölçütlerinin en önemlisi, mezunlarının başarısıdır. Gururla ifade etmek isterim ki; Dünyanın bir çok ülkesinde, onbinlece mezunumuz çok başarılı olarak hizmet vermektedirler. Buna ilaveten uluslararası akreditasyonlarımızın güçlü varlığı, başarı ölçütümüzün bir diğer yanını temsil etmektedir. Araştırma bacağında, üniversitemiz özellikle bu akademik yılda sürdürelebilir girişimlere destek ve altyapı oluşturma kararı almıştır İfadelerini kullandı.

Rektör Prof. Dr. Ali Haydar, topluma hizmet paydasında sağlanan katma değerin, geçtiğimiz 38 yıl boyunca, genelde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, özelde ise Girne bölgesinde net biçimde gözlemlenebilir ve somut bir başarı olduğunu da kaydetti.

“BİZ BİRİZ”
Konuşmasının son bölümünde Kurucu Rektör Serhat Akpınar’ın öngörüsüyle ortaya konulan ve yeni akademik yılın temasını oluşturan Biz Biriz ifadesinin, dünyanın tüm varlıkları ile karşı karşıya kaldığı veya kalacağı sorun ve krizlere karşı yoğunlukla kullanılmasının, üniversitenin bir “şiar” kaynağı olacağına da vurgu yapan Prof. Dr. Haydar konuşmasına; Üniversitemizde çok uluslu, çok fikirli, çok inançlı’ ahenkli bir bilgi ve kültür birlikteliğinin, insanın insan ile kaynaşıp, tüm renklerin, fikirlerin ve farklılıkların karşılıklı paylaşımlarla ‘yekvücud’ haline gelebilmenin altyapısına sahibiz. Böylece; Bizi, bir yapan, aklın yolunu bulma serüveninde ‘biriz’ aşamasını da somut idrak edip, en doğal haliyle yaşayıp ve yaşatmakta olacağımızdan emin olun. Bu vesileyle yakın coğrafyamızda vukubulan savaşın ve acıların sona ermesini içtenlikle temenni ediyoruz sözleri ile son verdi.

Üniversite adına son konuşmayı yapan, GAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tülin Bodamyalı ise, özellikle ‘GAÜ Ailesi’ne yeni katılan yabancı öğrencilere seslendi, üniversitenin tarihi misyonunu ve akademik geleneğini vurgulayan Prof. Dr. Bodamyalı, akademik açılışların, üniversitelerin temel ve evrensel manifestolarının da seslendirildiği özel günler olduğunu kaydederek  özetle Biz biriz. Birlikte çalışarak geleceğe ve insanlığa yön verebilecek güce ulaşacağız dedi.

“Tüm öğrencilere ve akademik kadrolara da temenimi yineliyorum”

Girne Amerikan Üniversitesi’nin 2023-24 Akademik Yılı’nın ilk dersini vermek üzere kürsüye davet edilen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar sözlerine Girne’nin güzelliğine dikkat çekerek başladı, Tatar güzellikler içindeki böyle bir ortamda; Yeni akademik yılınızın barış, huzur ve başarılar ile geçmesini diliyorum. Aynı zamanda, ülkemizde öğrenim gören tüm öğrencilere ve akademik kadrolara da temenimi yineliyorum. GAÜ’nün akademik yıl teması, insanlık ve dünya için vazgeçilmezdir. Bizim ülkemizde birliğimizin tesisi de vazgeçilmezdir. Ancak, dünyanın güçlü ülkelerinin de bir olması gerektiğini söylemek zorundayız. Geleceği korumak adına tüm dünya ülkelerine sesleniyoruz. Dünya herkesindir, gelecek nesillerindir.  O yüzden herkes; büyük, küçük ülke demeden tüm ülkeler geleceğe ve doğaya kaynaklara sahip çıkmalı, onları pervasızca harcamamalıdır. Filistin’de yaşananlar bize, güvenlik, huzur ve barışın önemini bir kez daha göstermiştir. Derin bir üzüntüyle, savaşın ve yaşanan acıların bir an önce son bulmasını arzuluyoruz. Orada, her gün yaşananların, saldırıların ve ölümlerin bizlere geçmişte Kıbrıs’ta yaşananları bir kez daha derinden acıyla hatırlattığını da duyumsuyoruz. Yaşananlar; Barışta, güvenlik kriterinin ne kadar hayati olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Bir diğer küresel yakıcı sorun; iklim değişikliğidir. Doğaya insanlık kötü davranıyor. Doğanın,bu baskıyı kaldıramayacağını da görüyoruz. Amacımız sadece bugünü yaşamak olmamalı, çocuklarımıza, kısaca gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmanın yollarını zorlamalı, bulmalı ve  mutlak hayata geçirmeliyiz. Bugün biriz, ama gelecek nesiller için de bir olmalıyız” ifadelerini kullandı.

Açılış dersi mahiyetindeki konuşmasının son bölümünde, Kıbrıs’a gelerek, GAÜ Ailesi’ne katılan yeni öğrenciler ile eğitimini sürdüren lisans ve yüksek lisans öğrencilerine çağrıda bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin TatarKıbrıs Türk halkının haklı mücadelesini ve yaşamsal taleplerini iyi kavrayıp, ülkelerinizde anlatacağınıza dair inancım tamdır” değerlendirmesini yaptı.

Girne Amerikan Üniversitesi’nin “Biz Biriz” ana temalı (GAÜ) 2023-2024 Akademik Yıl Açılış Töreni, üniversitenin Kurucu Rektörü ve Demokrat Parti Milletvekili Serhat Akpınar’ın, konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a verdiği teşekkür plaketi takdimi ile sona erdi.

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu