EkonomiGenelManşetTürkiye

Gayrimenkul Yatırım Fonu 13 milyara ulaştı

Türkiye gayrimenkul yatırım fonu piyasası 2021 yılında %18,1 oranında büyüdü

Türkiye gayrimenkul yatırım fonu piyasası 2021 yılında %18,1 oranında büyüdü

FONUN BÜYÜKLÜĞÜ %18,1 ARTTI… Türkiye gayrimenkul yatırım fonu piyasası büyümesini sürdürüyor. Re-Pie Portföy Yönetimi A.Ş’nin Gayrimenkul Sektör Raporu’na göre, pek çok sektörü besleyen inşaat-gayrimenkul geliştirme sektörünün istihdam ve milli gelir yönünden önemini koruduğu belirtildi. Raporda, gayrimenkul yatırım fonlarına ilginin artarak devam ettiğine dikkat çekildi. Son iki yılda en fazla ilgi gösterilen yatırım araçları arasında yer alan gayrimenkul yatırım fonlarının büyüklüğü 2021 sonunda bir önceki yıla göre %18,1 artarak 13 milyar TL seviyesine ulaştı. Rapora göre son bir yılda ihraç dönemi devam eden toplam 83 gayrimenkul fonu yatırım aldı. Gayrimenkul yatırım fonu pazarının 2018 son çeyreğinden 2021 son çeyreğine kadar her üç aylık dönemde büyüdüğü gözlemlendi.

FİNANSAL GÜÇLÜKLER YATIRIMI AZALTIYOR… Raporda yer alan verilerde, yükselen maliyetler ve yap-sat projelerin yaşadığı finansal güçlüklerin konut projesi yatırımlarında azalmaya neden olduğuna da yer verildi. Konut stoğunun erimeye başlamasıyla 2022’den itibaren inşaat ruhsatlarına talep yeniden canlansa da artan inşaat maliyetlerine bağlı olarak projelerin tamamlanmasının zorlaşması konutta arz daralmasını getirdi. Kısa-orta vadede konut fiyatlarının enflasyonun üzerinde artacağı beklentisine vurgu yapılan raporda, uzun vadede konut talebinde yatırımdan daha çok ihtiyacın belirleyici olacağının altı çizildi.

SEKTÖR YETKİLİLERİ UMUTLU… Re-Pie Portföy Yönetimi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Emre Çamlıbel, “Pandemi sürecinde yatırımcıların risk tercihlerine göre varlıklarını dağıtmasına imkân tanıyan gayrimenkul yatırım fonları 2020’de olduğu gibi 2021’de de ön planda olmaya devam etti. Bu büyüme sürecinin bu yıl da devam etmesini öngörüyoruz. 2018 üçüncü çeyreği ile 2021 son çeyreği arasındaki döneme bakıldığında gayrimenkul yatırım fonlarının stratejik dağılımları sırasıyla konut, (%20), ofis (%18), AVM/perakende (%7) ve arsa-arazi (%2) olarak kayıtlara geçti. Önümüzdeki dönemde Türkiye’deki finansal okuryazarlık oranlarının artmasıyla bu alandaki yatırımların da artacağını düşünüyoruz” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu