DünyaGenelManşet

Gayrimenkul yatırımı cazibesini koruyor

‘Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2021’ raporunda pandemi etkileri de ele alındı

Raporda pandemi nedeniyle gayrimenkul dünyasının değişim içinde olduğuna işaret ediliyor

GAYRİMENKULDE GELİŞEN TRENDLER… “Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2021- Öngörülemez etki” raporuna göre; düşük veya negatifte seyreden faiz oranları, COVID-19, sıfır karbon emisyonu hedefi, varlık sınıfları sınırlarında belirsizlik gibi nedenlere rağmen, Avrupa’da hâlâ gayrimenkul sektörü cazibesini koruyor. Dünyaca ünlü Pricewaterhouse Coopers ile Urban Land Institute işbirliğiyle hazırlanan raporda sektörün değişim içinde olduğuna işaret ediliyor. Raporda, gayrimenkul sektöründeki uzun vadeli yapısal değişikliklerle yan yana gelen döngüsel gerileme ele alındı.

YAPISAL DEĞİŞİMLER HIZLANDI… Gayrimenkul sektörünün düşük veya negatif faiz oranlarında bile makul getiri elde edilebilecek yatırım alanlarından biri olarak görüldüğüne dikkat çekilen raporda, pandeminin gayrimenkul dünyasının üç temel sacayağı olan ofis, perakende ve konaklama segmentlerini etkileyen yapısal değişiklikleri hızlandırdığı üzerinde duruldu. 2021 yılı, bu segmentlerin gelirlerine yönelik zorlukları barındırıyor.

ÜST DÜZEY SEKTÖR TEMSİLCİLERİ… Avrupa genelinde yaklaşık bin üst düzey sektör temsilcisinin katıldığı araştırmaya göre, pandemi sebebiyle başta kira ödemelerinde yaşanan sorunlar ve yaygın belirsizlikten en çok etkilenen gayrimenkul alanları perakende ve ofis alanları olarak özetleniyor. Bu durum yatırımcıların ve kiracıların operasyonel risklerini daha ayrıntılı şekilde değerlendirmelerine, gayrimenkul yöneticilerinin ise getirileri güvence altına almak için nispeten daha güçlü oldukları segmentlere odaklanmalarını beraberinde getiriyor.

AVRUPA KENTLERİ SIRALAMASI… Raporundaki şehir sıralamaları, pandemiye rağmen likidite ve istikrar sunduğuna inanılan şehirlere odaklanarak pazara yön veren fırsatları ve temkinli yaklaşımları yansıtıyor. Yatırımcıların, Almanya’nın ülke olarak COVID-19 ile mücadelesindeki görece olumlu performansından cesaret alması ile Berlin, 2021’de beklentilerin en olumlu olduğu şehir olarak ilk sırada yer buldu. 31 Avrupa kentinin yer aldığı listede Türkiye’den temsil edilen tek kent olan İstanbul, 30. sırada yer alıyor. Gayrimenkulde Gelişen Trendler Listesi’nin ilk 10 kenti ise sırasıyla; Berlin, Londra, Paris, Frankfurt, Amsterdam, Hamburg, Münih, Madrid, Milano ve Viyana.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu