GenelKıbrısManşet

Gazeteci Nikolaos Stelya’dan Cenevre değerlendirmesi

Gazeteci Nikolaos Stelya GIYNIK Web TV’ye özel açıklamalarda bulunarak, Guterress’in Cenevre’de yaptığı basın açıklamasını değerlendirdi ve “5+1 zirvesi işaret fişeği olarak kayda geçebilir” dedi. Son 48 saatte iki farklı açılım yaşandığına dikkat çeken Stelya, “İki devletli çözüm resmiyet kazandı. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Cenevre’den döner dönmez bu durumun altını çizecektir. 48 saatte yaşananlar Rum tarafında şok etkisi yarattı. Ada ikiye bölünebilir duygusu hakim olmaya başladı.” ifadelerini kullandı.


BM Genel Sekreteri Guterres, KKTC ve Rum kesimi ile aralarında Türkiye’nin de bulunduğu garantör ülkelerin katılımıyla düzenlenen 5+1 gayri resmi Kıbrıs konferansı sonrası basın toplantısı düzenledi. Guterress, “Kıbrıs sorunun çözümü için resmi görüşmelerin başlaması için yeterli ortak zemin bulamadık” dedi.
Konuyla ilgili konuşan Gazeteci Nikolaos Stelya GIYNIK Web TV’ye özel açıklamalarda bulunarak, Guterress’in Cenevre’de yaptığı basın açıklamasını değerlendirdi ve “5+1 zirvesi işaret fişeği olarak kayda geçebilir” dedi.
Son 48 saatte iki farklı açılım yaşandığına dikkat çeken Stelya, “İki devletli çözüm resmiyet kazandı. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Cenevre’den döner dönmez bu durumun altını çizecektir. 48 saatte yaşananlar Rum tarafında şok etkisi yarattı. Ada ikiye bölünebilir duygusu hakim olmaya başladı.” ifadelerini kullandı.
Stelya, “5+1 zirvesi işaret fişeği olarak kayda geçebilir. Tatar, Türkiye desteği ile çözüm modelini ortaya koydu ama arkası gelmeyebilir. Müzakere süreci çöker gibi olursa Kıbrıs Türk tarafı açısından sıkıntılı bir süreç yaşanabilir düşüncesindeyim” şeklinde konuştu.
Gazeteci Nikolaos Stelya konuşmasına şöyle devam etti;
“Kıbrıslı Türkleri sancılı bir süreç bekliyor. Kıbrıs sorununda olası bir gelişmede hükümetler devrilebilir. Sınırsal menfaatler önemli rol oynuyor. Haziran’daki Nato zirvesini bekleyeceğiz bundan sonraki süreçte. AB ile TC arasındaki ilişkilerin nereye ilerleyeceğini bekliyor olacağız. O cephelerden de bir destek gelmezse Türk-Yunan ilişkileri ısınacak. Benim asıl merak ettiğim Kıbrıslı Türkler bu bekleyiş süresinde neler yaşayacak?”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu