KıbrısManşetToplum

Gazimağusa Belediyesi, Martinengo Tabyasi, Ermeni Kilisesi ve Carmelite Kilisesi’ni ziyarete açtı

Gazimağusa Belediyesi, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ile yaptığı işbirliği protokolü çerçevesinde Mağusa Suriçi’nin önemli tarihi miraslarından olan Çifte Mazgallar olarak bilinen Martinengo Tabyası, Ermeni Kilisesi ve Carmelite Kilisesi’ni ziyarete açtı.

Tarihi eserlerin ziyarete açılmasıyla ilgili Martinengo Tabyası’nda dün bir tören düzenlendi. Törene, Gazimağusa Belediye Başkanı Dr. Süleyman Uluçay, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay, Bakanlık bürokratları ve sivil toplum örgütü üyeleri katıldı.

4 yıl önce restorasyonu yapılan 3 tarihi eser Gazimağusa Belediyesi’nin yapacağı personel görevlendirmesiyle haftanın 7 günü ziyarete açık olacak. Gazimağusa Belediyesi Mağusa Suriçi Sorumlusu Aysel Alihan, etkinliğin başında bilgilendirici bir konuşma yaparak, 2 kurumun anlamlı işbirliği sonucunda 4 yıl önce restorasyonu yapılan değerli tarihi alan ve eserlerin halkımız ve turistlerin ziyaretine açılmasının takdire değer bir adım olduğunu ifade etti. Alihan, 17 Temmuz Pazartesi’nden başlayarak haftanın 7 günü sabah 9:00’dan 17:00’a kadar tarihi yerlerin ziyarete açık olacağını ifade ederek, AB yetkililerinin binaların bitkilerden arındırılması, zarar veren bilgilendirme tabelalarının, elektrik apliklerinin yenilenmesi için çalışma başlattığını söyledi. Etkinlikte Oğuz Çetin ve Eda Aslantürk müzik dinletisi de sundu.

Gazimağusa Belediye Başkanı Dr. Süleyman Uluçay, tarihi yerlerin açılmasıyla ilgili dilek ve temennilerini dile getirenlerin de açılış törenine katıldığını, herkesin çok emeği geçtiğini, Mağusa’nın da bunu hak ettiğini ifade ederek, bu çok güzel açılışı yapmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade etti. Gazimağusa Belediyesinin bütün sıkıntı ve zorluklara rağmen hepimizin çocukluğunun kenti Mağusa’nın daha güzel olması için çaba göstermeye devam edeceğini söyledi.

Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise, uzun yıllar askerin kontrolünde olan, AB destekli çalışmadan sonra açılması gereken ancak 4 yıl kapalı kalan mekanların açılmasıyla ilgili Başkan Süleyman Uluçay ile bir adım attıklarını, konuyu konuştukları ilk günkü gibi heyecan içinde olduğunu ifade etti.

Eski eserle ait yerlerin çevre temizliği için yine işbirliği yaptıklarını, Baykal Tüneli’nin açılmasıyla ilgili de düğmeye bastıklarını, kısa süre içinde herkesin hatırasında olan bir mekanı Belediye ile iş birliğine hayata geçireceklerini söyledi. Ataoğlu, Liman kapısı olarak bilinen kapının Lefkoşa Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nde bakıma alınacağını, deniz kapısının yerinde olacağını bunun yine aynı şekilde heyecan verici bir çalışma olduğunu belitti. Bakan Ataoğlu, Belediye Başkanı ile Mağusa sevdalıları olarak neler yapılabileceğiyle ilgili konuştuklarını ve ilk adımları attıklarını, 3-4 konuyla kalmayıp bunun dışında birçok konuda mutabık olduklarını, önümüzdeki dönemde bunların hayata geçeceğini ve Mağusa’yı hak ettiği noktaya taşıyacaklarını söyledi.

Ataoğlu, personel eksikliği olması nedeniyle Belediye Başkanıyla bunun giderilmesine yönelik çalışma yaptıklarını, bu gibi yerlerin turizme ve esnafa katkılarının olacağını, acenteler ve rehberlere de bilgilendirme yaptıklarını, Mağusa’ya gelen turistlerin de burayı ziyaret etmesini istediklerini belirtti. Ataoğlu, bu gibi tarihi yerlerde etkinlik de yapılabileceğini onun da kararını aldıklarını, tarihi yerlerin açılmasıyla ilgili Belediye Başkanı, meclis üyeleri ve bürokratlara teşekkür etti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu