KıbrısManşet

Gazimağusa’da binalara hızlı tarama testi ile risk raporu oluşturuluyor

Gazimağusa Belediyesi, 2019 yılından bu yana başlattığı yapı denetimlerine deprem riski ön gözlem hizmeti ile devam ediyor.

Gazimağusa Belediyesi, 2019 yılından bu yana başlattığı yapı denetimlerine deprem riski ön gözlem hizmeti ile devam ediyor. İnşaat Mühendisleri Odası ile imzalanan protokol kapsamında Gazimağusa Belediyesi bünyesinde yapılmaya başlanan Hızlı Tarama Testi ile binaların yıkılmaya karşı yaklaşık risk oranı tespit ediliyor.

Gazimağusa Belediyesi’nden İnşaat Mühendisi Niyazi Yurtseven ve İnşaat Teknikeri Halil Onbaşılar’ın Lefkoşa Türk Belediyesi’nin organize ettiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Hızlı Tarama Testleri ile ilgili çalışmalarına katılmasının ardından Gazimağusa Belediyesi tarafından Hızlı Tarama Testi yapılmaya başlandı.

Hızlı Tarama Testi ile yapı denetimlerine, Gazimağusa Belediyesi’nin ” www.gazimagusabelediyesi.org” web sayfasına yapılan başvurular ile başlayan ekip çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Hızlı Tarama Testi ile amaçlanan, kent sınırları içerisinde bulunan binaların tümünü ön gözlemden geçirmek ve risk analizi sonuçlarına göre tehlikeli binaların ileri kontrolünün yaptırılmasına yönlendirmek.

Yaşadığı bina ile ilgili şüphe duyan kent halkı binasında Hızlı Tarama Testi yapılması için www.gazimagusabelediyesi.org web adresinde bulunan Bina İnceleme Başvuru formunu doldurabilir, şahsen tapu belgeleri ile Gazimağusa Belediyesi’ne başvurabilir ya da (0392) 1823 numaralı telefondan müracaatta bulunabilir.

Öncelikle yapılan başvurular ışığında başlatılan çalışmalar sonucu ekiplerin 15 binada gerçekleştirdiği Hızlı Tarama Testi sonuç raporları da çıktı. Yapılan açıklamaya göre, sonuç raporları en kısa sürede başvuruda bulunan vatandaşlara ulaştırılarak, apartmanlara da bildiri amaçlı asılacak.

ERYAŞAR:İLK ETAPTA MÜRACAATLAR IŞIĞINDA HIZLI TARAMA TESTLERİ YAPILACAK

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Bayındırlık, İmar Proje Birimi Amiri Abide Başman Eryaşar, deprem riskinin ülkemizin yıllardan beri gündemi olması gereken bir konu olduğunu, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği’nin de uzun yıllardır bu yönde çalışmalarına devam ettiğini ifade etti. Gazimağusa Belediyesi’nin 2019 yılından beridir yapı denetimine başladığını belirten Eryaşar, buna başlarken, esas amacın yapılan binaların başlangıç aşamasında denetlenmesini sağlamak olduğunu anca kentte 2019 öncesi ve 1974 yılı sonrası da yapılan binalar olduğu için denetimlerin belediye sınırları içerisinde bulunan tüm binalara uygulanacağını vurguladı.

Yaşanan deprem felaketinden sonra halkta bir panik oluştuğunu belirten Eryaşar, bununla ilgili belediyeler ve Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği’nin (KTMMOB) temaslarda bulunarak bir iş birliği yapma yoluna gittiklerini açıkladı. Eryaşar, konu ile ilgili en yetkili odanın İnşaat Mühendisleri Odası olduğu için Gazimağusa Belediyesi’nin geçtiğimiz haftalarda İnşaat Mühendisleri Odası ile bir protokol imzalandığını açıkladı. Eryaşar, bu protokol kapsamında İnşaat Mühendisleri Odası’na hız kazandırmak için yapılacak olan ilk işin, Gazimağusa Belediyesi’nin uygulamaya koyduğu Hızlı Deprem Tarama Testi olduğunu ifade etti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu