GenelKıbrısManşet

Gaziveren’de tarihi eser kalıntısı

GÜREN TİLKİ

Yoğun inşaat faaliyeti olan bölgede ortaya çıktı

İNŞAAT DURDURULDU

Gaziveren köyünde, arazi sahibi MMT İnşaat tarafından yapılan çalışmalar sırasında tarihi eser kalıntıları bulundu. Gazetemize ulaşan bilgilere göre arazi sahibi (MMT İnşaat), bulunan kalıntıları ilgili birimlere bildirmedi, durumu fark eden vatandaşlar ise zaman geçirmeden Güzelyurt Eski Eserler Daire Müdürlüğü’ne ihbarda bulundu. İhbar üzerine bölgeye giden Eski Eserler Dairesi Müdürü Emine Hilkat, Güzelyurt Polis Müdürlüğü CÖŞ ve Adli Şube ekipleriyle birlikte inceleme yaptı. Kalıntıların tarihi eser olduğu tespiti yapılarak inceleme başlatılırken, inşaat çalışmaları daire tarafından durduruldu.

YÜZEYSEL BAKILMIŞ

Haberin GIYNIK sitesinde yayımlanmasından kısa bir süre sonra Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği de bir açıklama yayınladı. Uzun zamandır gündemlerinde olan bir konunun basına yansıdığı belirtilerek, “Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü’nün ‘tarihi eser haritasında’ Gaziveren köyü bulunmadığından dolayı sadece yüzeysel olarak bakılıp onay verilmiş olduğu bilgisine de ulaştık. Fakat bugün bulunan kalıntılardan anlıyoruz ki o bölgede yapılan diğer inşaatlarda da tarihi eser kalıntılarının olması oldukça mümkündür. Eski Eserler Daire Müdürlüğü derhal diğer verilen inşaat izinlerinin durdurması ve bölgede incelemeler yapması gerekmektedir” denildi.

SİT ALANI OLMA OLASILIĞI

Yazılı açıklamaya şöyle devam edildi: “60/1994 Kaza Yasası’na göre bulunan tarihi eser kalıntılarının bildirilmesi gerekmektedir. Yine ayni yasanın 13. Madde’sine göre inşaat Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü tarafından durdurulmuştur. Peki MMT İnşaat’a yasayı çiğnediği için yasal işlem başlatılacak mı? Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü bölgenin sit alanı olma olasılığını düşünüp diğer parsellerdeki inşaat izinlerini durdurup incelemede bulunacak mı? İlgili paydaşlar ne gibi önlemler alacak?”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu