DünyaKıbrısManşet

Gazprom: Garanti veremeyiz!

Avrupa Birliği'nden yapılan açıklamada, Kuzey Akımı boru hattından gaz akışının tamamen durması da dahil olmak üzere tüm senaryolar için planlama yapıldığı duyuruldu.

Avrupa Birliği Komisyonu’ndan bugün yapılan açıklamada, Rusya’nın Kuzey Akımı-1 boru hattı üzerinden Avrupa’ya gaz akışıyla ilgili tüm senaryoların ele alındığı belirtildi. AB’nin açıklamasında, boru hattının bakımının sona ereceği Perşembe günü gaz akışının tekrar başlamaması durumunun da ele alındığı söylendi.

Avrupa Komisyonu basın açıklamasında, “Olası her senaryo üzerinde çalışıyoruz ve acil durum planlamasını hesaba katmamız gereken senaryolardan biri, akışın yeniden başlamama olasılığıdır” denildi.

Wall Street Journal’ın haberinde, Avrupa Bütçe Komiseri Johannes Hahn, Kuzey Akımı-1’in “10 günlük yıllık bakımının sona ermesinin ardından gaz akışının yeniden başlamayacağını” öngördüğünü söyledi.

Hahn, “Gaz akışının bir daha sağlanmayacağı varsayımı üzerinde çalışıyoruz” dedi. Avrupa Komisyonu’nun kış mevsimi için gaz arzı acil durum planında Rus gaz akışının tamamen durdurulabileceği varsayımının bulunduğu ifade edildi.

Johannes Hahn açıklamasının devamında, “Mümkün olan en kötü senaryo üzerinde çalışıyoruz. Bu senaryo ve dolayısıyla varsayım, Gazprom’un artık Avrupa’ya gaz tedarik etmeyeceği. Kışa hazırlık planlarımızı mümkün olan en kötü senaryoya dayandırıyoruz” yorumunu yaptı.

Avrupa Komisyonu yarın AB ülkelerinin gaz talebini nasıl azaltabileceklerine ilişkin planları yayımlayacak.

Reuters’in haberine göre, AB planı taslağında ülkelerin şirketlere gaz kullanımını kesmeleri için mali teşvikler başlatmasını ve sanayi kuruluşları ile enerji santrallerini diğer yakıtlara geçmeye teşvik etmek için devlet yardımını kullanmasını önerisi bulunuyor.

GAZPROM: GARANTİ VEREMEYİZ

Gazprom tarafından yapılan açıklamadaysa, Avrupa’daki müşterilere “olağanüstü” koşullar nedeniyle gaz tedarikinin garanti edilemeyeceği söylendi. Gazprom’un açıklaması, Kuzey Akım-1 boru hattını yeniden başlatmayacağına dair tartışmalara neden oldu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu