ManşetSağlıkYaşam

Gelecek kaygısı

gelecek kaygısı korku gibi hafif veya şiddetli olabilen bir huzursuzluk hissidir. Gelecekle ilgili düşünmek insani bir özelliktir. Gelecekle ilgili plan yapmak ve gelecekte karşılaşılabilecek olaylara karşı her anlamda hazırlanmaya çalışmak bazı problemlerin görülmesini engelleyebilir

Bildiğiniz üzere uzun zamandır bütün dünya gibi bizler de pandemi ile mücadele etmekteyiz. Bir yandan pandemi ile mücadele verirken diğer yandan ise ekonomik sıkıntının fazlasıyla patlak verdiği zor dönemlerden geçiyoruz.

Geçirdiğimiz bu süreç günden güne bizi maddi manevi ve en önemlisi mental olarak da fazlasıyla  yormaya başlamıştır.

Daha önceki yazımda da belirttiğim gibi gençlerimiz ciddi anlamda kendi zihinlerinde belirsizlik ile mücadele verirken kendilerini gelecek kaygısı içinde buluyorlar.

İşte tam bu anda ciddi psikolojik problemler ile karşı karşıya kalmaktadırlar.

Peki gelecek kaygısı nedir?

Öncelikle gelecek kaygısı korku gibi hafif veya şiddetli olabilen bir huzursuzluk hissidir. Gelecekle ilgili düşünmek insani bir özelliktir. Gelecekle ilgili plan yapmak ve gelecekte karşılaşılabilecek olaylara karşı her anlamda hazırlanmaya çalışmak bazı problemlerin görülmesini engelleyebilir.

Bu durum tamamen normal olmakla birlikte eğer kişi bu düşüncelerini kontrol edemeyecek düzeye gelirse ve gelecekle ilgili düşünmek kişinin hayat kalitesini düşürmeye başlarsa gelecek kaygısından söz edilebilir. Eğer önlem alınmazsa ilerleyen zamanlarda buna farklı psikolojik rahatsızlıklar da eşlik etmeye başlar.

Peki gelecek kaygısını nasıl azaltabiliriz? veya nasıl yenebiliriz? Bu mümkün mü? Elbette mümkün.

Gelecekteki belirsizlik sizi endişelendirebilir ancak, geleceğinizi planlamak için yapıcı adımlar atarak bunu yönetebilirsiniz. Hayatınız belki bu planı takip etmeyebilir ancak gelecek için bir plan yapmak, gelecekle ilgili endişenizi yönetmede olumlu bir adımdır. Ve unutmayın ki hedefsiz kişiler gelecek kaygısını daha çok yaşarlar. Belirlediğiniz hedefleri yazıya dökmek de gelecek kaygısının önüne geçmede işlevsel olabilir.

Gelecek için bir yol haritasını görselleştirme; ve bunu değişen durumlara göre uyarlamak da belirsizliği daha çok kucaklamanızı sağlayacaktır.

Gelecek kaygısı taşıyan bireylerin çevrelerinde onları destekleyen arkadaşlarının olması ve sıcak aile ilişkileri geleceğin ihtimalleri ve belirsizliği karşısında kaygılarını azaltmada oldukça etkilidir. Sevildiğini ve desteklendiğini bilmek, kişinin hedef ve plan belirlemesine de yardımcı olur.Eğer geleceğe yönelik kaygı ve stres düzeyiniz işlevselliğinizi bozacak düzeyde ise psikolojik destek almayı düşünebilirsiniz. Peki gelecek kaygısı bize ne gibi belirtiler ile uyarı vermektedir?

Gelecek kaygısı belirtilerinin şiddeti ve süresi kişiden kişiye değişebilmektedir. Gelecek kaygısından görülen belirtilerden şöyle bahsedebiliriz Konsantrasyonda zorluk duygularda ve duygurumla ilgili durumları yönetmede güçlük kişinin kendini duygusal olarak hissiz hissetmesi. Keyif alınan aktivitelere ilgi kaybı görülmesi ürkeklik, sinirlilik ve huzursuzluk, kas ağrıları ve kas gerginliği bulantı, kusma ve iştah kaybı uyku problemleri (insomnia) gibi belirtiler ile kendini göstermeye başlamaktadır. Özet ile gelecek kaygısı hayat kalitenizi etkilediği zaman mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu