EkonomiKıbrısManşetToplum

Gelir dağılımı hızla bozuluyor!

Devletin resmi verilerine göre KKTC’de eşitsizlik ve yoksulluk her geçen daha da artıyor

Devletin resmi verilerine göre KKTC’de eşitsizlik ve yoksulluk her geçen daha da artıyor.

 

ARTUN ÇAĞA

EŞİTSİZLİK ÖLÇÜTÜ
KKTC’de gelir dağılımının bozulduğu, eşitsizlik ve yoksulluğun her geçen daha da arttığı, devletin resmi verilerine de yansıyor. Başbakanlığa bağlı İstatistik Kurumu’nun 8 yıl sonra açıkladığı Hanehalkı Bütçe Anketi (HBA) verileri bu konudaki gelişmeleri yansıtıyor. Verilerde; 2014-2015 ile 2021-2022 HBA sonuçları karşılaştırılarak “eşitsizliğin arttığı” ortaya konuldu. Gelir dağılımı eşitsizlik ölçütlerinden “gini katsayısı” 2014-2015 anketinde 0.34 iken; 2021-2022 anketinde bu rakam 0.37’ye yükseldi. Gini katsayısı “0”dan” uzaklaştıkça (1’e yaklaştıkça) “gelir dağılımının bozulduğuna ve eşitsizliğe” işaret ediyor.

PROF. BESİM “DİKKAT” DEDİ!
DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi Dekanı Profesör Mustafa Besim de ülke ekonomisindeki olumsuz gelişmelere dikkat çekti. Besim, sosyal medyada, “Gelir dağılımı bozuluyor! Kişi başı gelir artmıyor!” başlıklı sosyal medya paylaşımında, KKTC’de son 15 yıllık dönemde kişi başı gelirde bir ilerleme olmadığı gibi, gelir dağılımında da bozulma var. Aslında bu ülkede yaşayanlar gidişatın iyi olmadığını net bir şekilde görmekte ve yaşamaktadır” dedi. Besim, KKTC İstatistik Kurumu’nun yayınladığı son verilerin gerçekleri resmileştirdiğine işaret ederken, ülkedeki bu gidişatın sürdürülebilir olmadığını vurguladı.”

“EKONOMİ YÖNETİMİ YOK”
Prof. Besim, şöyle devam etti: “İstatistik Kurumu’nun verilerine göre son yedi yıllık dönemde gelir dağılımındaki bozulma, 2008-2015 dönemine göre çok daha yüksek oranda gerçekleşmiş, eşitsizlik ölçütü 0.34’ten 0.37’ye yükselmiştir. Sıfırdan uzaklaştıkça gelir dağılımın bozulduğunu gösteren Gini katsayısı ülkedeki orta direğin nasıl eridiğini net bir şekilde ortaya koyuyor. Bu gidişat sürdürülebilir değildir. Ekonomik faaliyetler bir taraflarda gerçekleşiyor, yalnız yaratılan gelir adil bir şekilde toplam arasında paylaştırılmıyor, sürdürülebilir büyüme için adım atılmıyor. Temel mesele kamu politikalarının, vergi politikalarından kamu harcamalarına kadar, yerinde olmamasıdır. Sorun ekonomi yönetiminin toplum odaklı olmayışıdır. Günün sonunda en büyük sorun ülkede ekonomi yönetiminin olmamasıdır!”

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu