KıbrısManşetToplum

“Gençler köyden göç ediyor”

Zümrütköy muhtarı Erhan Celaller, genç nüfusun kırsal kesim arsası yüzünden köyden göç ettiğine dikkati çekerek, yetkililerden önlem talep etti

Zümrütköy muhtarı Erhan Celaller, genç nüfusun kırsal kesim arsası yüzünden köyden göç ettiğine dikkati çekerek, yetkililerden önlem talep etti

DEVRİM DEMİR

KÖYDEKİ GENÇLER KIRSAL KESİM ARSASI BEKLİYOR
GÜZELYURT Gazetesi Batı bölgesini karış karış gezerek bölge halkını sorunlarını dile getirmeye ve sesini duyurmaya devam ediyor. Bin 700 nüfusun yaşam sürdüğü Zümrütköy’de, yıllardır kırsal kesim arsası dağıtımı yapılmadığı için, köydeki gençler göçe zorlanıyor. 21 yıldır köye hizmet veren Zümrütköy Muhtarı Erhan Celaller, GÜZELYURT Gazetesi’ne konuştu ve yetkililere seslenerek; “Bu göçü önleyin” dedi. Hiçbir yetkilinin yüzünü çevirmediği köyde, yaklaşık 800 gencin kırsal kesim arsası sorunu nedeniyle köyden göç ettiğini kaydeden Muhtar Celaller, 500 öğrenci kapasiteli ilkokulda 94 öğrencinin eğitim gördüğünün altını çizdi.

KASAPLAR, KAHVEHANELER TEK TEK KAPISINA KİLİT VURDU
Hayvan üreticiliğinden oldukça uzak olan Zümrütköylüler, narenciye işi ile uğraşıyor. 2002 yılından bu yana muhtarlık yapan Köy muhtarı Erhan Celaller, göç nedeniyle azalan nüfustan dolayı köyde bulunan üç kasabın kapılarına kilit vurduğunu ve kalabalık seslerin eksik olmadığı kahvehanelerin tek tek kapanarak beş kahvehaneden sadece birinin ayakta kaldığını ifade. Kahvehane kültürünün atalardan kaldığını ve değişmeyen tek alışkanlık olduğunu vurgulayan Celaller, “Nüfusumuz yaşanan göç nedeniyle ağır yaralı. Göçe önlem alın, gençlerin en büyük ihtiyacı kırsal kesim arsası” şeklinde konuştu.

“GENÇLER KÖYDE KALSIN”
Zümrütköy, 1974 yılından sonra Kıbrıslı Türklerin göç ettiği Batı bölgesinin en güzel yerleşim yerlerinden biri. Köyde bulunan iki kilisenin biri cami olarak köy halkına hizmet verirken, restore edilen kilise ise her yıl 26 Aralık’ta Kıbrıslı Rumların ayin töreni için kapılarını açıyor. Tadilatından, temizliğine, kilisede bulunan ikonların korumasına kadar her türlü sorumluluğu üstlenen muhtar Celaller, “Köyümüzde Rumlardan kalan bir de yazlık sinemamız var. Her tülü girişimi yaptık, UNDP aracılığı ile komite kurduk ancak yazlık sinemanın tadilatı için hiçbir izin üretemedik” ifadelerini kullandı. Zümrütköy İlkokulu’nun 1974 öncesinden kalma olduğunu da dile getiren muhtar, okulun 500 kişilik olduğunu ancak şuan 94 öğrencinin eğitim gördüğünü belirterek, “Gençlerimiz köyde kalsın, göç yaşamak istemiyoruz” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu