EkonomiGenelKıbrısManşet

Gençlerimiz ev alamıyor!

Gerek emlak şirketleri gerekse yap-satçılar konutta hep yabancıyı gözlüyor ama…

Ekonomistler ve emlak sektörü sıkıntının çözüm formülünün mortgage sistemi olduğu fikrinde

ASGARİ ÜCRETLİYE 200 AY GEREKİYOR… KKTC emlak piyasasında binlerce konut stoku birikirken, sektör ülkeye gelecek yabancı yatırımcının yollarını gözlüyor. Ancak, ülkede yaşayanlar özellikle de gençlerin büyük çoğunluğu başlarını sokacak bir konutu bulmakta zorlanıyor. Ülkede ortalama bir apartman dairesinin fiyatı 60-65 bin sterlin civarında. Bunun Türk Lirası ile karşılığı 730 bin-790 bine karşılık geliyor. Bugünkü kurlarla asgari ücretli bir genç bir apartman dairesi almak isterse 198 ay (17 yıl) yemeden içmeden bu daireyi ödemek zorunda.

BİZİ MORTGAGE SİSTEMİ KURTARIR… Ekonomi çevreleri durumun hiç de iç açıcı olmadığına işaret ederek, “hem TL faizleri çok yüksek hem de döviz fiyatları. Vatandaş yüksek faizle nasıl borçlansın, yüksek fiyatlı dövizle nasıl konut alsın” derken, Dünya’nın genelinde uygulanan mortgage sistemine işaret ediyor. Emlak ve inşaat sektörünün de çok istediği ve desteklediği mortgage sistemiyle, ülkede ev sahibi olmanın daha kolay hale geleceği vurgulanırken, bu konuda ilk adımın devletten gelmesi ve bu konuda gerekli yasaların çıkarılması isteniyor.

GENÇLER GÖÇ YOLLARINA DÜŞMESİN… İngiltere ve Türkiye’de özellikle ilk kez konut alacaklar için çok cazip faiz ve vergi teşvikleri olduğunu hatırlatan bir emlakçı “Ülkemizde mortgage sistemi mutlaka uygulamaya sokulmalı. Şu anda pandemi nedeniyle konut fiyatları düşük görülebilir ama planlandığı gibi ülke cazibe merkezi olursa, fiyatlar patlayacak. Ve sadece paralı yabancılar ve paralı yerliler konut sahibi olacak. Geliriyle başını sokacak evi satın alamayan gençlerimiz ise göç yollarına düşecek” dedi.

MORTGAGE NEDİR?… Mortgage, (Tutsat, tutulu satış, ipotekli satış, rehinli satış) bir malın kendisinin güvence olarak gösterilerek, ödünç alınan parayla satın alınması anlamına gelen finans terimidir. Basit anlatımla, iyi bir işe sahip olan herkes geliri ölçüsünde sağlanan krediyle konut alma şansına sahip oluyor. Bankaların ısrarla istediği “kefil” ise satın alınan konutun kendisi oluyor. Uygulamada konutun ödenmesi 25-30 yıla yayılıyor.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu