EkonomiGenelKıbrısManşet

“Gençlerin, ev sahibi olmasını istiyoruz”

Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal, ilk defa ev alacaklara yönelik kredi paketiyle ilgili ayrıntıları açıkladı

BARDAĞIN DOLU KISMINA BAKILSIN

Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal, geçtiğimiz hafta hükümet tarafından duyurulan, ilk defa ev alacaklara yönelik kredi paketiyle ilgili ayrıntıları açıkladı. Önal, paketi neredeyse eleştirmeyen kalmadığına işaret ederken, “Herkes bardağın boş kısmını görüyor dolu kısmına bakmıyor” dedi. Olgun Önal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kredi paketinin bankalar açısından “bir sosyal sorumluluk projesi” olduğunu belirterek, başka bir amacın bulunmadığını vurguladı. Ülkedeki konut fiyatlarının hem arsa ve diğer maliyetlerin artması hem de dış talep nedeniyle önemli ölçüde yükseldiğini hatırlatan Önal, “Türk Lirası ücret alarak çalışanların konut sahibi olmalarının gittikçe zorlaştığını, hatta imkansızlaştığını görüyoruz” dedi. Önal, toplam kredi paketi büyüklüğünün şimdilik 300 Milyon TL olduğunu söyledi.

OLUMSUZLUKLARI GİDERECEK PROJE

Bankalar Birliği Başkanı Önal, konut alımının finansmanında kullanılacak kredilerin maliyetlerinin kredi kullanıcıları için yüksek kaldığını, uzun vadeli kredilere erişimde de sıkıntılılar yaşandığını hatırlatarak, şöyle devam etti: “Tüm bu olumsuzlukları giderecek bir proje için Merkez Bankası ve devlet yetkilileriyle bir araya geldik, tartıştık. Mümkün olan en uygun koşulları sağlamaya çalıştık. Yaklaşık 60 bin GBP (sterlin) civarında bir konutun %20 özkaynak (12 bin GBP) ve %80 kredi (48 bin GBP, yaklaşık 1,2 milyon TL) ile satın alınacağını varsaydık. ‘60 bin GBP’lik bir konut hem Lefkoşa’da hem de diğer bölgelerde sıfır ya da ikinci el konut şeklinde bulunabilir’ diye düşündük. 1,2 milyon TL için 10 yıl vadeli bir finansman paketi oluşturduk.

DEVLET VERGİLERDEN VAZGEÇSİN

Devlet, bu amaçla alınacak konutlarda ve kullanılacak kredilerde BSIV, KDV, İpotek Harcı, Damga Vergisi, Devir Harçları vs. tüm vergi ve harçlarından vazgeçsin, bu yolla operasyonu desteklesin istedik. Muhtemelen bu doğrultuda bir yasal düzenleme çıkacak. Faizi, kredinin kullandırıldığı gün Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıklara uyguladığı faiz + 6 puan olarak belirledik. Şu an için bu oran, 6 + 6 olmak üzere %12 ve 10 yıl boyunca sabit kalacak. (%30 piyasa faizlerinin çok çok altında.) %67.34’lük enflasyonu dikkate aldığımızda konut faizi %33 negatif faizli olacak.” Önal, ücreti düşük olması nedeniyle toplumda bu krediye erişemeyecek kesimler bulunduğunun farkında olduklarını da belirterek, “Ancak, onlar için kredi dışı ya da yüksek destek içeren başka çözümler gerekli. Bu konuda devletimiz mutlaka çalışmalı, çözümler üretmeli” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu