EkonomiGenelGüney KıbrısManşet

Gençlerin kendi evini alması zor

Güney Kıbrıs’ta yapılan bir araştırma genç çiftlerin konut sahibi olmada zorlandıklarını gösteriyor

Genç çiftler kendi evine sahip olmayı isterken, aile desteği alamayanlar bunu başaramıyor

GENÇLERİN EN BÜYÜK SORUNLARINDAN BİRİ… Güney Kıbrıs’ta ve özellikle de Limasol bölgesindeki satılık konutlar ve yüksek kiralar günümüz gençlerinin karşı karşıya geldiği en büyük sorunlardan biri haline dönüştü. Bu durum yakın yıllarda ev sahibi olmak isteyen genç çiftlerin en büyük korkularından biri olarak toplumsal sorunlar arasında ciddi bir yere sahip. Gençlerin bu sıkıntısı LionGlobal tarafından ilk kez ev satın alan veya almayı planlayan gençlere yönelik ankette bir kez daha kendisini gösterdi. Araştırmada, Güney’de yaşları 25-39 arasında olan ve ev satın alma hayali olan genç çiftlerin beklenti ve sorunları ön plana çıkarıldı.

GENÇLERİN %34’Ü KENDİ EVİNİ İSTİYOR… Cyprus Mail gazetesinde araştırmayla ilgili olarak yayınlanan habere göre, gençlerin konut sahipliğini ele alan ankette milenyum kuşağı şeklinde de anılan gençlerin önümüzdeki yıllarda Güney Kıbrıs’taki emlak marketinin en dominant gücü olacağı vurgulandı. Araştırmanın en önemli bulgularından biri, ankete katılan gençlerin yüzde 34’ünün ev kirası vermek yerine, ev satın almayı daha güçlü bir tercih olarak gördükleri yönünde gelişirken, bu yaklaşımın uzun süreçte daha ekonomik ve cep dostu bir opsiyon olarak ortaya çıktığı vurgulanıyor.

MORTGAGE AİLE DESTEĞİYLE ÖDENİYOR… Haberde, gençlerin bir eve sahip olma rüyasının bankalar tarafından sağlanan mortgage (20-25 yıllık uzun ödeme planı olan konut kredisi) ile gerçekleştiğine işaret edilirken, zorlukların başında uygun konut kredisinin sağlanması olduğuna değiniliyor. Haberde, “Sonuçta genç çiftlerden birçoğunun bankadan aldığı borcun altında kaldığı” belirtilirken, “Ödenemeyen borç için ailelerin desteğine ihtiyaç duyulduğu bilinmedik bir gerçek değil” deniliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu