Grand Pasha Nicosia
Ezic
Serena Butik
Omag Intense
Shopoint
EMU Kurum İndirimi
Visit NCY
SOS Çocukköyü
Piabella
Vestel KKTC
Grand Sapphire Resort
SEMKA
Merit Hotels
Card Plus
Altınbaş Üniversitesi
KıbrısManşet

Gençlik Federasyonu: Kayıp şahıslar için yapılacak anıt iki toplumun ortak acısını yansıtmalı

Gençlik Federasyonu, Avrupa Parlamentosu’nun sadece Kıbrıslı Rum kayıp şahıslar için anıt yapılmasına yönelik kararını “üzüntüyle” karşıladığını belirterek, "Kayıp şahıslar için yapılacak anıt iki toplumun ortak acısını yansıtmalı" açıklamasında bulunuldu.

California Restaurant
Airtech Kıbrıs
Zenith Özyalçın
GAÜ

Gençlik Federasyonu, Avrupa Parlamentosu’nda geçtiğimiz hafta Strazburg’da kabul edilen ve sadece Kıbrıslı Rum kayıp şahıslar için bir anıt inşa edilmesine yönelik kaynak bulunmasını hedefleyen öneri ve kabulü büyük bir üzüntüyle karşıladıklarını açıkladı.

Federasyon, kayıp şahıslar meselesinin Kıbrıs’ın her iki toplumunun da derin acılarını içinde barındıran, iki toplumlu ortak bir insani yara olduğunu vurguladı. 1963 ile 1974 yılları arasında yaşanan olaylarda kaybolan her bir insanın, Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum veya herhangi bir milletten olsun, ortak tarihin ve ortak acının bir parçası olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, “Bu denli hassas bir konuda atılacak herhangi bir adımın, iki toplumun da acısını eşit derecede onurlandırması ve yansıtması gerektiğine inanıyoruz” denildi.

Gençlik Federasyonu, Avrupa Parlamentosu’ndaki kararın bu gerçeği göz ardı ettiğini belirterek, yapılacak anıtın “kapsayıcı ve yaşanan acının müşterek tabiatını yansıtacak” şekilde olması gerektiğini ifade etti. Federasyon, “Ortak bir anıt, adadaki barış, uzlaşı ve güven artırıcı çabalara anlamlı bir katkı sunacaktır” diyerek, bu yönde çağrı yapan tüm vicdan sahibi seslerin yanında olduklarını duyurdu.

Açıklamada ayrıca, 30 Ekim tarihinde Filelefteros gazetesinin internet sitesinde yayımlanan ve Kıbrıs Türk toplumunu “Nazi”lere benzeten karikatürün kabul edilemez olduğu vurgulandı.

“Bu tarz bir benzetme, hiçbir surette ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemez” denilen açıklamada, söz konusu karikatürün iki toplumu birbirine karşı hasmane tavır almaya yönelttiği ve Kıbrıs’taki uzlaşı iklimini zehirlediği kaydedildi.

Gençlik Federasyonu, bu kabul edilemez yayın hakkında Kıbrıslı Rum toplumu adına yetkili mercii olan Medya Etik Komitesi’ne (CMEC) şikâyette bulunulduğunu ve sürecin takipçisi olacaklarını bildirdi.

Federasyon, medyaya barış ve uzlaşı dilini benimseme çağrısında bulunarak, tüm sorumlu tarafları bu tür ayrıştırıcı eylemlerden kaçınmaya davet etti.

KSTÜ
Northernland
Meriç Süt
Evsulink
Maraton İskele

Diğer Haberler

Kıbrıs Online
Başa dön tuşu