ManşetSpor

Gençlik Gücü

Yıllar geçti bisikletçi ve yoğurtçuların kurduğu takım, İnönü Meydanı arkasındaki dar sokaktaki bisiklet tamirhanesine sığmadı ve bugünkü binasını inşa etti

Gençlik Gücü Türk Spor Kulübü (GG); 1952 yılında Lefkoşa şehrinde kurulmuş. Lefkoşa’nın köklü spor kulüplerinden biri bizim kulüp; Lefkoşa’nın Surlariçi bölgesinde yer alan Laleli Cami çevresinde yaşayan Mehmet Kaptan ve arkadaşlarının oluşturduğu Laleli Cami Gençler Birliği Kulübü, bugünkü Gençlik Gücü Türk Spor Kulübü’nün temelini oluşturmuş.

Resmi tescil işlemlerinin tamamlanmasının hemen ardından Kıbrıs Futbol Federasyonu’na (KOP) üye olan Oyna GG, 1953 – 1954 Futbol Sezonu’nun 2’nci Ligi’nde mücadele etmeye başlamış. Gençlik Gücü Türk Spor Kulübü, Türkiye’nin Galatasaray takımını Kıbrıs’a getiren ilk takım olmuş. 16 Mart 1960 tarihinde gerçekleşen ilk karşılaşmayı Galatasaray 15-1’lik skorla kazanmış. Gençlik Gücü’nün tek golünü Mağusa Türk Gücü’nden takviye olarak gelen Erdoğan kaydetmiş; Ne yazık ki çok fena dayak yemiş bizim adamlar.

İlk başkanı Bisikletçi Mehmet Şakir Usta. Sonrasında Mehmet Fikret, Fikret Kürşad, İlter Kırmızı, Rifat Şener, Yusuf Salih, Cahit Canberk, Vasfi Öz, Ziver Kutrafalı, Kamuran Haktanır ve Hüda Reis sonrası çok değerli yeni nesil yöneticiler kulübe sahip çıktı. Şimdilerde mi? Şimdilerde de memleketin en hayırsever iş insanı Mazhar Bey (Gujrati) mâlum tek tabanca veryansın fonlamakta.

Rahmetli babaannemiz ve de dolayısıyla babamız ve de dolayısıyla yandan kaynak bendeniz kök Lefkoşalı bir hâlde hisar altı Çağlayan çocuğuyuz. Çocukluğumuzun büyük bir kısmı Çağlayan’daki Gençlik Gücü (GG) kulüp binasında geçti. Dile kolay peder bey 20 yıla yakın yöneticilik yaptı kulüpte. Bölgedeki anason kokulu çörekler ve yaseminlerin mis kokuları hâlen burnumuzda tüter. Zaman zaman kulüp binasına gidip maskot olduğumuz fotoğraflara da bakarak nostalji yaşarız. Çoktandır gidemedik. Belki de o fotoğrafın yerinde yeller esiyordur.

Neyse, her bayram sabahı büyüklerin elleri öpülür oradan da Saffet Anibal’ın bulunduğu caddede kurulan bayram yerinde ‘Bul karayı al parayı’ oynardık. Oradan da direkt kulüp binası arkasındaki kalede penaltı yarışına. Kazanan arkadaşımızın Bixi marka kolası bizdendi.

Yıllar geçti; Siz bakmayın son yıllarda GG’nin asansör takım olduğuna. Kıbrıs Türk futbol tarihinin en köklü camialardan biri. Kolay değil; “Yasemin kokulu Lefkoşa efendilerinin takımı” der bazıları. Bazıları ise “Sessiz çoğunluğun takımı” der. Doğru söze ne denir! Yıllar geçti bisikletçi ve yoğurtçuların kurduğu takım, İnönü Meydanı arkasındaki dar sokaktaki bisiklet tamirhanesine sığmadı ve bugünkü binasını inşa etti. Yeni nesil başkanlar da hep “Biz Bilinci” içerisinde kulübü yönettiler. Kuruluşundan bu yana Fair-Play’e hep örnek olmuş bir spor kültürü ile yoğrulmuş bir camia.  Neyse, bu sezon bizim takım yine küme düşmeye aday mı göreceğiz. Sonuç n’olursa olsun biz yine de spor gazetecisi Songuç Kürşad’ın dediğ gibi  “İnadına Oyna GG” diyeceğiz. Hayırlısı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu