DünyaManşetSpor

George Best

Best ise bir açıklamasında; “Pele good, Maradona better, George Best (Pele iyi, Maradona daha iyi, George soyadı gibi en iyi)” demişti yine o bildik pişkin egosuyla

Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’ta dünyaya geldi Best of the West (Batı’nın en iyisi). Futbol tarihinin en yetenekli oyuncularından biri olarak kabul edilen George Best, 1963 ve 1974 arası Manchester United’da oynadığı zamanlarda kariyerinin en parlak günlerini geçirdi. 1965, 1967 lig ve 1968 Avrupa şampiyonluklarının kazanılmasında önemli rol oynadı. 1968’de Avrupa’da ‘Yılın Futbolcusu’ ve İngiltere Futbol Yazarları Birliği’nin ‘Yılın Futbolcusu’ ödüllerine layık görüldü.

E bizim adam bu serüvene nasıl başlamış? Manchester United’ın yıldız avcısı Bob Bishop tarafından keşfedilmiş. Bishop, dönemin Manchester United Teknik Direktörü Matt Busby’ye “Galiba senin için bir dâhi keşfettim” yazan bir telgraf çekti ve sonuçta 1963’te ilk kez profesyonel bir’sözleşmeye adı yazıldı.

“Hızlı yaşa genç öl, cesedin yakışıklı olsun” felsefesiyle hem gündüzleri, hem de geceleri hızlı bir yaşamı vardı. Rivayete göre lüks otelde kahvaltı servisi için odasına giren garson, Best’i o seneki dünya güzeliyle yatakta, büyük bir şişe şampanya ve kumardan kazanılmış binlerce Pound içinde görmüş ve sormuş; “Nereye kadar George?”. O da garsona buruk bir şekilde “Çıkabilirsin” demiş. Ve nihayetinde Best, 2002 yılında hayata gözlerini yumdu. Ölmeden önce de “Hayatımdaki her şeyi çalımladım, alkol hariç” demiş hızlı futbolcu. Yetenek olarak Pele ve Maradona ile karşılaştırılan Best için Pele; “Gördüğüm en iyi futbolcuydu” demişti. Maradona Ekselansları ise “George Best. O benim idolümdü” diyerek ona karşı olan sevgisini belirtmişti.

Best ise bir açıklamasında; “Pele good, Maradona better, George Best (Pele iyi, Maradona daha iyi, George soyadı gibi en iyi)” demişti yine o bildik pişkin egosuyla. Sonuçta Özel Cromwell Hastanesi’nde yapayalnız bir şekilde haya gözlerini yumdu. Ölürken de başucunda bir not bulundu. İlgili notta; “Benim gibi ölmeyin” yazıyordu. Kıssadan hisse, düşmez-kalkmaz bir Allah. Ünlü bir futbolcu, spor gazetecisi veya başkan olabilirsiniz ama kim takar. Herkes imaj ile değil, ‘algılanan imajla’ size değer biçer. Sonrası mı? Sonrası bir metrelik bir çukurda ebedi istirahat. Haa, bu arada Best Man arkasında beylik vecizeler da bırakmış; Şöyle ki; “Eğer bana üç kişiyi çalımlayıp 30 metreden Liverpool’a nefis bir gol atıp tribünleri ayağa kaldırmak mı, dünya güzelini yatağa atmak mı diye sorsanız karar vermesi çok zor olurdu. Şanslı biri olarak her ikisini de yaptım. Ama birini 50 bin kişinin gözleri önünde”. İşte, George BEST figürü özetle bu. Harcandı gitti bizim adam.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu