EkonomiGenelKıbrısManşetSiyaset

Gerçek vurguncuları herkes görecek

Sidereal Lines Direktörü Ulus Göker, KIB-TEK akaryakıt temin ihalesine ilişkin önemli açıklamalarda bulunarak, kendisine ‘Vurguncu’ imasında bulunan Bakan Arıklı’ya GIYNIK aracılığıyla yanıt verdi. Göker, kara para aklamaya çalışanlara ve ihale mafyalarına karşı her daim ‘Vurguncu’ olacağını dile getirdi

KIB-TEK’İN KASASINDAN 72 MİLYON TL HAVAYA GİTTİ… Aralık ayında Kıb-Tek Akaryakıt temini için ilk ihalenin açıldığını fakat Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı’nın göreve gelmesinin ardından sorgusuz sualsiz ihalenin iptal edildiğini ve şartnamenin gelişi güzel şekilde değiştirildiğini kaydeden Ulus Göker, “Usulsüz, yasadışı, kara para aklama gibi yasadışılıklara yol açabilecek bir şartname hazırlandı. İhaleyi iki kez kazanmamıza rağmen her seferinde iptal edildi. Bu durumun hiç yaşanmaması gerekirdi. Boşuna zaman kaybı oldu ve bu süreçte maliyetler değişti. Ocak-Şubat ayı yakıt fiyatları ile şu anki yakıt fiyatları arasında uçurum var. Bilinçsiz yönetimin hataları neticesinde ihalesiz alımlarla KIB-TEK’in kasasından 72 milyon TL fazladan para uçup gitti” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“İHALEYE MÜDAHALE ETMEYE ÇALIŞIYOR”… “Bakan Arıklı bizi vurgunculukla suçluyor. Kendini bilmez kişilere karşı evet vurguncuyum. Bu tür insanlara, ihale mafyalarına, kendini akıllı zannedenlere, vurgunculuk yapıp kaçak yakıt alacak olanlara, kara para aklayanlara karşı vurguncuyum. Ben halkıma karşı değilim. Ben halkım nasıl temiz yakıt alabilirin, nasıl daha ucuza alabilirin derdindeyim. İhaleyi iki kez kazanmamıza rağmen ihale bize verilmedi” diyen Göker, “Yarın (bugün) ihale gerçekleşecek, Bakan Arıklı canlı yayında halen daha ihaleye fesat karıştırmaya, Merkezi İhale Komisyonu’na gözdağı vermeye çalışıyor ve adres gösteriyor” diyerek tepkisini dile getirdi.

“HALKIN SAĞLIĞIYLA OYNANIYOR”… “Bu iş artık benim sorunum olmaktan çıktı, bu artık toplumun sorunudur. Kimse bunu engelleyemeyecek. Bu ülkeyi sevmeyen, istemeyen varsa gidebilir. Ben bu sektörde halk için elimden geleni yapacağım. Kaç param var ise bu uğurda harcamaya hazırım. Bacalardan siyah dumanlar çıkıyor ve kalitesiz yakıtlarla halkın sağlığıyla oynanıyor” diyen Göker, “Birileri buna dur demeyecekse halkımız gerçekten bazı şeyler sorgulamalıdır” diyerek tepkisini dile getirdi.

Sidereal Lines Direktörü Ulus Göker GIYNIK’a özel çarpıcı açıklamalar yaparak, Bakanlar Kurulu kararı ile yasal olmayan şekilde TPIC’ten yapılan doğrudan alımlarla ile ilgili Yüksek İdare Mahkemesi’ne (YİM) başvurduğunu belirtti. Perşembe günü, 36 bin tonluk doğrudan alım kararı için de ara emri başvurusu yapacağını söyleyen Göker, diğer yandan hali hazırda açılmış olan diğer davaların hala devam ettiğini ve 20 Ağustos tarihine ertelendiğini kaydetti.

Öte yandan kendisine ‘Vurguncu’ diyen kişilere karşı cevap vererek, kara para aklamaya çalışanlara ve ihale mafyalarına karşı her daim ‘Vurguncu’ olacağını vurguladı.

İHALE SÜRECİ NE ZAMAN BAŞLADI?

“Aralık ayında ilk ihale çalışması başladı. Yeni hükümet, yeni bakanlar, yeni KIB-TEK Yönetim Kurulu göreve başladı ve hemen ardından ihale iptal edildi. Uluslararası ihaleye çıkılacağı söylendi ve ona yönelik hazırlıklar yapıldı. Ama maalesef Bakan Arıklı göreve geldikten sonra şartname de değişti. Usulsüz, yasadışı, kara para aklama gibi kriminal olaylara yol açabilecek ve kendisine göre yasal olan bir duruma girildi. Bu konuyla ilgili çok bilgilendirme yaptık ve müdahalelerde bulunduk. Muhalefetten de müdahale geldi ve hatta UBP içerisinden mücadele edenler de oldu. Normal şartlarda bu durumun hiç yaşanmaması gerekirdi. Boşu boşuna zaman kaybı oldu. Ciddi maliyetlere de neden oldu. Ocak-Şubat ayı yakıt fiyatları ile bugünkü yakıt fiyatının arasında uçurum var. Bilinçsiz yönetimin hataları neticesinde, doğrudan ihalesiz alımlar nedeniyle minimum 72 milyon TL KIB-TEK’in kasasından Pır diye, uçtu gitti”

NEDEN 36 USD ÜZERİNDEN ALIM YAPILIYOR?

“Bunu Bakan Arıklı ve KIBTEK Yönetim Kurulu’na sormanız gerek. Keyfi yakıt alımları yapılıyor. Şartnamelere uygun olup, olmadığına bakılmıyor bile. Bunlar çok şaibeli! Bu yakıtın nereden geldiği ise meçhul. ‘Meçhul’ diyorum çünkü bayramdan önce resmi olarak Ombudsman’ın da bilgisi dâhilinde EL-SEN tarafından KIB-TEK’ten numune şişelerini analiz için istendi fakat geri dönüş yapılmadı. Teknecik’te çalışanların yaşam ve sağlık riski var. Bugünkü çağda herkes her bilgiye ulaşabiliyor. Sır tutulanlar saklanamaz!”

TPIC SAHTE EVRAK SUNDUYSA İHALELERDEN NİYE YASAKLANMADI?

“KIB-TEK’in 7 Nisan’da gerçekleştirilen ihalesinde White Lines firması sahte evrak vermişti ve bu ortaya çıkmıştı. O zaman şirket yine yasaklanmamıştı. Bu sefer özel şirket olan TPIC’den Bakanlar Kurulu aldatılarak veya aldanarak direk alım kararı verdiler. Benimle rakip olan özel bir şirketten direk alım yapılırken, benim uygun fiyat vermeme rağmen benden alım yapmıyorlar. Hatta devlet desteğiyle 150 milyon TL’lik kredi alacakları söyleniyor. Faizle bu meblağ ne olacak bilinmiyor. KIB-TEK bu kadar zordayken ve yüzde 30’luk zam gündeme gelirken bu borç niye alınacak? Neden36 bin ton alıyorsun? Neden özel şirket olan TPIC’ten direk alım yapıyorsun? Bu yapılanlar insanlık ve halk düşmanlığıdır. İhalesiz alımlar bütçelerimizden çalıyor.”

GELEN YAKITIN SÜLFÜR ORANI NEDİR?

“Yapılan her şey şaibeliyken siz niye örnekleri EL-SEN’e vermiyorsunuz onlar bunu analiz ettirip, insanlarla paylaşsınlar? Çünkü altından pislik çıkacağını siz de biliyorsunuz. Arıklı, 28 Dolar rakamını ortaya koyduğu için uygulanacağını söyledi. Kendisi ilahiyatçı ve KIB-TEK Yönetim Kurulu’ndaki kişiler ise bilgisiz. Diğer iki ihaleyi ben kazandım çünkü bir tek benim evraklarım %100 doğru ve gerçekti. Arıklı’ya, Yönetim Kurulu’na sormak gerekiyor. MİK Başkanı Halis Üresin bu rayiç bedelin nasıl belirlendiğinin açıklamasını istedi. Bir konu hakkında bilgilerin ve verilerin olması gerekir ki hesaplama yaparak bir rakam belirlenebilsin. Ben onların yerine araştırdım ve 28 Dolar’ın da hayali bir rakam olduğunu ortaya çıkardım.”

“İHALE ARALIK AYINDAN BU YANA SONUÇLANAMADI”

“Bilgili olmayan insanların fikirleri olmadığı için duvara tosladık. Olmuyor böyle. Herkes yakıt bulmak için uğraşıyor çünkü herkesin enerji ihtiyacı arttı. Eğer siz bir rafineriden opsiyon belgeniz yoksa ve siz buna yük bağlamadıysanız kimse size bunu vermez. Şimdi ne olacak? Yakıtsız mı kalacağız? Fakat bunlar öngörülemedi ve Aralık ayından bu yana ihale bir türlü sonuçlanamadı.”

MAHKEME SÜRECİNDE SON DURUM NEDİR?

“Yüksek İdare Mahkemesi’ne açılan 4. davamız oldu. Daha önce yapılan doğrudan alımların durdurulması için girişimlerimiz oldu. Bugün de diğer dosyayı hazırlayıp, verdik. TPIC, KIBTEK, MİK ve bakanlığa kadar giden bir sinsile yolu var. Dava 20 Ağustos’a ertelendi çünkü TPIC bugün mahkemeye gelmedi. Perşembe günü de 36 bin tonluk alım için Ara Emri başvurusu yapacağız. Yargıya güvenim tam.”

VURGUNCU MUSUNUZ?

“Biz, kendini bilmez kişilere karşı evet vurguncuyuz. Ben Kıbrıslı Türk’üm. İlk kez KKTC’de bir ihaleye katıldım. Kazandığımın çoğunu da buraya harcadım. Ben bu tür insanlara, ihale mafyalarına karşı akıllı zannedenlere, vurgunculuk yapıp kaçak yakıt alacak olanlara, kara para aklayanlara karşı vurguncuyum. Ben halkıma karşı değilim. Ben halkım nasıl temiz yakıt alabilir? Nasıl daha ucuza alabilir? Düşüncesindeyim. Ben her şeyi kanıtlı yapacağım. İsteyen araştırabilir. İhalesiz alımları Arıklı ve yönetim Kurulu yapıyor. Bunu gözlerimizle gördük. Biz ihaleyi kazanmamıza rağmen bize verilmedi. Neden? Çünkü kara para aklamak hedeflendi. Biz halkımızı vurmak isteyenleri vuracağız.”

“GÖZ GÖRE GÖRE İNSANLARI ZEHİRLİYORLAR”

“Ben yılmıyorum. Mücadelem toplumumuz içindir. Bu ülke benim ülkemdir. Kimse bunu engelleyemeyecek. Bu ülkeyi sevmeyen, istemeyen varsa gidebilir. Ben bu sektörde halk için elimden geleni yapacağım. Kaç param var ise bu uğurda harcamaya hazırım. Bu sorun artık toplumun sorunu. Bacalardan siyah dumanlar çıkıyor. Birileri buna dur demeyecekse halkımız gerçekten bazı şeyler sorgulamalıdır.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu