KıbrısManşet

Gezici anket sonuçları açıklandı

Gezici Araştırma şirketi Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik yaptığı anket sonuçlarını açıkladı. Ankete göre ikinci tura Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Başbakan Ersin Tatar kalırken, ikinci turda yapılacak olan seçimlerde Tatar'ın yüzde 53.3, Akıncı'nın ise yüzde 46.7 oranında oy alacağı belirtiliyor

11 Ekim’de gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Gezici Araştırma Şirketi tarafında yapılan yeni anketin sonucu açıklandı. Gezici Araştırma Şirketi, 4 bin 486 katılımcı ile yüz yüze yaptığı ankete sonuçlarını paylaştı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalacağını öngören anket sonucu, ikinci turda UBP Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Ersin Tatar’ın Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı geçerek Cumhurbaşkanı olacağını öne sürdü.

“TATAR YÜZDE 53.3 İLE ÖNDE”

Araştırmaya katılanların yüzde 53.3’ü Ersin Tatar’a oy vermek istediğini ifade ederken, yüzde 46.7’si de Mustafa Akıncı’ya oy vermek istediğini belirtti. Ankete katılanlar, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yürüttüğü sondaj ve sismik araştırma çalışmalarına yüzde 85 destek verdi. Türkiye’nin garantörlüğü konusunda ankete katılanların yüzde 81.9’u ‘garantörlük aynen devam etmeli’ cevabını verdi. Yüzde 4’ü de iptal edilmesi gerektiğini öne sürdü.

Ankete katıların yüzde 72.5’i Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Türkiye’nin arasının soğuk olduğunu ifade ederken, yüzde 27.5’i soğuk olmadığını belirtti. Gezici Araştırma Merkezi tarafından 4 bin 486 katılımcı ile yüz yüze yaptığı ankete sonuçları açıklandı. 5-7 Eylül tarihlerinde yapılan ankete katılanlar, 11 Ekim’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi, Kıbrıs sorunu, Kapalı Maraş ve Doğu Akdeniz’deki çalışmalarla ilgili  görüşlerini ortaya koydu.

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER ÖNEMLİ

Ankette, yeni cumhurbaşkanından beklentilere yönelik görüşler de ifade edildi. Ankete katılanların yüzde 80.2’si yeni cumhurbaşkanının Türkiye ile iyi ilişkiler kurmasını istedi. Beklentiler arasında yeni cumhurbaşkanının Kıbrıs sorununa çözüm bulmasını isteyenlerin oranı ise yüzde 62.8 oldu. Ankete katıların yüzde 68.8’i de yeni cumhurbaşkanının ekonomiden anlamasını istedi.

KAPALI MARAŞ AÇILMALI

Araştırmaya katılanların yüzde 78.7’si Kapalı Maraş’ın açılmasının yararlı olacağını ifade ederken, yüzde 12.6’sı zararlı olacağını savundu. Ankette Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın halkla bütünleşemediği de öne sürüldü. Ankete katılanların yüzde 59.6’si Akıncı’nın halka bütünleşemediğini belirtirken, yüzde 40.4’ü bütünleştiğini ifade etti.

“CUMHURBAŞKANI AKINCI BAŞARISIZ”

Ankete katılanların yüzde 62.3’ü Akıncı’nın beş yıllık görev süresince Kıbrıs konusundaki performansını başarısız buldu. Akıncı’yı başarılı bulanların oranı yüzde 37.7’de kaldı. Araştırmaya katılanların yüzde 80.9’u bir çözümde ‘iki ayrı devlet’in olmasını istedi. Rumlarla birleşik bir federasyonu destekleyenlerin oranı yüzde 19.2’de kaldı

Gezici Araştırma Şirketi sahibi Murat Gezici, araştırmaya katılanlar arasında Doğu Akdeniz’de çalışmalara ve Türkiye ile iyi ilişkilere büyük destek olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Kıbrıs sorunu ve Doğu Akdeniz’deki çalışmalar hakkında söyleyecek sözü olmadığını iddia eden eden Gezici, “Akıncı bu nedenle seçim çalışmalarında sürekli Türkiye’yi eleştiren bir tavır içerisine girmiştir. Ankete katılanların yüzde 85’ine yakını da bu tavrı desteklememektedir” dedi.

“ANKETE KATILANLAR, TATAR CUMHURBAŞKANI OLSUN İSTİYOR”

“Ankete katılanların çoğunluğu Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasını istemektedir. Ankete katılanlar, Akıncı’nın 5 yıllık performansı ile bunun başarılamayacağına gördü” iddiasında bulunan Gezici, “Başbakan Tatar’ın hem Doğu Akdeniz’deki tutumu hem de ekonomik olarak attığı adımlar takdir toplamaktadır. Ankete katılanlar, Türkiye ile ilişkileri en üst düzeyde olan Tatar’ı Cumhurbaşkanı yapmak istemektedir” ifadelerini kullandı.  Akıncı’nın Kapalı Maraş’ın açılmasına karşı da çıktığını öne süren Gezici, Tatar’ın Kapalı Maraş’ın açılması sürecinde izlediği politikanın ve Kıbrıs konusunda gösterdiği iki devletli çözüm hedefinin de ankete katılanlar tarafından desteklendiğini söyledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu