EkonomiKıbrısManşetToplum

Gıda enflasyonu Mart ayında hız kesmesine rağmen 21 aylık aralıksız artış rekorunu 22’nci aya taşıdı

Mart ayında gıda fiyatlarındaki artış %3.3 olarak açıklandı. Mart 2022’ye göre ise %78 artış var

Mart ayında gıda fiyatlarındaki artış %3.3 olarak açıklandı. Mart 2022’ye göre ise %78 artış var

İstatistik Kurumu’nun hesaplamasına göre 2023’ün üçüncü ayı sonunda gıda enflasyonu %13.60’ı geçti

22 AYLIK ARTIŞ SERİSİ

KKTC İstatistik Kurumu Mart ayında gıda fiyatlarındaki artış %3.3 olarak açıkladı. Bu veri, Haziran 2021’den beri “gıda ve alkolsüz içeceklerin” fiyatlarında kesintisiz bir şekilde artış olduğuna işaret ediyor. Tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) ana harcama kalemleri içerisinde yer alan gıdada Mart ayındaki artış oranı, Şubat’ın %6.88’lik artışından uzak kalmasına rağmen aralıksız artış rekorunun ileriye taşınmasına engel olamadı. Resmi verilere göre, 2023 gıda enflasyonu %13.60’ı aşarken, yıllık artışı %77 oranında; iki yıllık artış oranı ise %242 oranında açıklandı.

MUTFAKTAKİ DARBOĞAZ

Vatandaşlar, gıda fiyatlarının artık aylık ya da haftalık olarak değil günlük değiştiğine işaret ederken, mutfaktaki tencerenin çok zor kaynadığı konusunda hem fikir. İstatistik Kurumu’na göre Mart ayında hellim %10.4; süt %9.94; yoğurt %7.89; kuzu eti %6.08; dana kıyma %1.57; ekmek %1.32 ve tavuk %0.42 oranında zamlandı. Bu arada, birçok AB ülkesinde olduğu gibi Güney Kıbrıs’ın da gıda fiyatlarındaki sert yükselişten etkilendiği bildirildi.

DÜNYADA 12 AYDIR DÜŞÜYOR

Öte yandan, Birleşmiş Milletler Gıda Ajansı (FAO) gıda ürünleri fiyat endeksinin, Mart ayında da düştüğünü ve dünya gıda fiyatlarındaki düşüş serisinin 12’nci aya taşındığını açıkladı. FAO, bol arzın, bastırılmış ithalat talebinin ve Ukrayna tahılının Karadeniz yoluyla güvenli bir şekilde ihracına izin verilmesinin düşüşe katkıda bulunduğunu söyledi. Merkezi İtalya’da bulunan FAO, endeksteki düşüşün, şeker ve et fiyatlarındaki artışları dengeleyen tahıl, bitkisel yağlar ve süt ürünleri kaynaklı olduğunu ifade etti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu