DünyaEkonomiManşet

Gıda güvensizliğine yüksek oranda maruz kalan ülkelerin ithalat maliyetleri 9 milyar dolar artabilir

IMF, “Küresel Gıda Kriziyle Mücadele: Etki, Politika Yanıtı ve IMF’nin Rolü” başlıklı raporunu yayımladı.

IMF, “Küresel Gıda Kriziyle Mücadele: Etki, Politika Yanıtı ve IMF’nin Rolü” başlıklı raporunu yayımladı.

 

DÜŞÜK GELİRLİLERİ VURUYOR… Uluslararası Para Fonu (IMF), “Küresel Gıda Kriziyle Mücadele: Etki, Politika Yanıtı ve IMF’nin Rolü” başlıklı raporunu yayımladı. Raporda, büyük fiyat şoklarının gıda güvensizliğini şiddetlendirmesi nedeniyle dünyanın bir gıda kriziyle karşı karşıya olduğuna işaret edildi. Raporda, gıda krizinin küresel bir olgu olmasına rağmen en çok düşük gelirli ülkeleri etkilediğine işaret edilerek, gıda krizinin insani acılar yaratmasının yanı sıra büyük ekonomik maliyetleri olduğu da kaydedildi. Gıda güvensizliğine çatışma, iklim şokları ve Covid-19 salgınının etkisi dâhil olmak üzere çok sayıda faktörün katkıda bulunduğu belirtilen raporda, Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte durumun keskin bir şekilde daha da kötüye gittiği aktarıldı.

 

9 MİLYAR DOLARLIK EK FATURA… Söz konusu krizin çoğu düşük gelirli ülkeler olmak üzere Ukrayna ve Rusya’dan yapılan ithalata oldukça bağımlı 48 ülkede en kötü durumda olduğu belirtilen raporda, gıda güvensizliğine yüksek oranda maruz kalan ülkelerin gıda ve gübre fiyatlarındaki artış nedeniyle 2022 ve 2023’te ithalat maliyetlerinin 9 milyar dolar artabileceği aktarıldı. Raporda, uluslararası fiyatların son dönemde gevşemesine rağmen 2020-2021 ortalamalarının önemli ölçüde üzerinde kalmaya devam ettiği vurgulandı.

 

2007’DEKİ KRİZE EŞİT ORANDA BİR KRİZ… Gübre ve enerji için yüksek fiyatların yanı sıra önemli aşağı yönlü risklerin de görünümü olumsuz etkilediğinin altı çizilen raporda, “Dünya şu anda, pek çok ülkeyi ciddi gıda kıtlığıyla baş başa bırakan ve büyük acılar ile çok sayıda ölüme neden olan 2007-2008 krizine eşit oranda bir gıda kriziyle karşı karşıya” değerlendirmesinde bulunuldu.

 

50 MİLYAR DOLARA İHTİYAÇ VAR… Raporda, 2022’de akut gıda güvensizliğini ortadan kaldırmak için yaklaşık 50 milyar dolara ihtiyaç olduğu, uzun vadede bu rakamın artabileceği kaydedildi. Sudan, Kırgızistan, Belarus, Tacikistan ve Ermenistan’ın gayrisafi yurtiçi hasılalarının yüzdesi olarak Ukrayna ve Rusya’dan gıda ithalatına en bağımlı ülkeler olduğu belirtilen raporda, Ukrayna ve Rusya’nın gübrelerine en çok bağımlı olan ülkelerin ise Moldova, Letonya, Estonya, Paraguay ve Kırgızistan olduğu bildirildi.

FILE Ñ Emergency food distribution in Mekelle, the capital of EthiopiaÕs Tigray region, on June 26, 2021. EthiopiaÕs government on Thursday, March 24, 2022, announced what it called a Òhumanitarian truceÓ with forces it has been fighting for 17 months in the northern Tigray region, where millions are hungry and food aid has not been delivered since December. (Finbarr O’Reilly/The New York Times)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu