DünyaGenelManşet

Gıda krizi insani felakete yol açabilir

Dünya Bankası Başkanı David Malpass, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin neden olduğu gıda krizinin “insani bir felakete” yol açabileceği uyarısında bulundu.

Dünya Bankası Başkanı David Malpass, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin neden olduğu gıda krizinin “insani bir felakete” yol açabileceği uyarısında bulundu.

BBC’ye konuşan Malpass, gıda fiyatlarının rekor düzeyde artmasının yüz milyonlarca kişiyi yoksulluğa ittiğini ve yetersiz beslenenlerin sayısının da hızla arttığını söyledi.

David Malpass açıklamasında, “Dünyada herkese yetecek miktarda gıda var. Stoklar tarihte görülmemiş düzeyde. Ancak paylaşımın ihtiyaçlar doğrultusunda yapılması gerekiyor” dedi.

Gıda krizinin tıpkı pandemi krizi gibi, en fazla dünyanın en yoksul kesimini etkileyeceğini söyleyen Malpass, bu kesimin yiyecek ve eğitim gibi temel ihtiyaçlar için gelirlerinin azalacağını belirtti.

Malpass, Hindistan’ın stok gıdalarının bir kısmını satma hamlesini olumlu karşılayarak, gelişmiş ülkelerin de benzer adımları atmasının gıda arzını artırma konusunda fayda sağlayacağını belirtti.

Mevcut gıda güvenliği krizinin aylarca sürmesini, hatta muhtemelen bir sonraki sene de devam etmesini beklediğini belirten Malpass, gıda fiyatlarının tırmanışına da dikkati çekti.

Rusya’nın 24 Şubat’ta komşusu Ukrayna’yı işgal etme saldırısının ardından tahıl, ayçiçeği yağı, süt ürünleri, et gibi birçok gıda ürününün arzı azalıp, fiyatı artmış ve gıda ithalatına bağımlı bazı ülkelerde gıda krizi çıkma riski artmıştı.

Dünya gıda fiyatları endeksi Mart ayında savaşın tahıl ve yağ fiyatlarını yukarı çekmesiyle 159.3 ile rekor seviyeye yükselmişti. Dünya Bankası’nın tahminine göre gıda fiyatları bu yıl yüzde 37 oranında artabilir.

‘BORÇ KRİZİ UYARISI ÖNEMLİ’

Öte yandan, David Malpass ayrıca, gelişmekte olan ülkelerin pandemi döneminde biriken borçlarını ödeyememelerinin “kriz içinde krize” yol açabileceği uyarısı da yaptı.

BBC Ekonomi Muhabiri Faysal Islam, röportaj yaptığı Dünya Bankası Başkanı’nın gelişmekte olan ülkelerin borç krizi konusunda endişelenmemiz gerektiğini söylemesinin oldukça önemli olduğunu söylüyor.

IMF ve Dünya Bankası toplantılarında zengin ülkeler, gelişmekte olan ekonomilere, pandemi sürecini aşmalarına yardımcı olmaları için aldıkları borçların ödenmesi konusunda endişelenmemeleri gerektiği mesajı vermişti.

Borçlu ülkeler, borçlarının silinip silinmeyeceğini merak ediyor.

Çin’in tek başına “Paris Kulübü” olarak bilinen borç veren Batılı ülkelerin tamamı kadar kredi alacağı olduğu biliniyor.

Dünya Bankası Başkanı David Malpass bu konuda, “(Çin’in) sözleşmelerinde şartlarının ifşa edilmesini önleyen maddelerin olması gibi, farklı koşulları var. Bu da bu borçları yeniden yapılandırmayı çok zorlaştırıyor” dedi.

Diğer Haberler