KıbrısManşetSiyaset

Saner: Giderleri kısıtlayıp gelirleri artıracağız

Başbakan Ersan Saner BRT’de özel yayında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan Saner, Türkiye ile imzalanan 2021 yılı iktisadi ve Mali İşbirliği protokolü ile, 2020 yılından kullanılmayan 750 milyon TL’nin de ek bütçe olarak 2021 yılı bütçesine eklenmesiyle 3 milyar 250 milyon TL’lik bir kaynağın ülkeye gelmesinin önünün açıldığını kaydetti

Başbakan Ersan Saner BRT’de özel yayında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan Saner, Türkiye ile imzalanan 2021 yılı iktisadi ve Mali İşbirliği protokolü ile, 2020 yılından kullanılmayan 750 milyon TL’nin de ek bütçe olarak 2021 yılı bütçesine eklenmesiyle 3 milyar 250 milyon TL’lik bir kaynağın ülkeye gelmesinin önünün açıldığını kaydetti.

Bu kaynağın iki bölümde kullanılacağını belirten Başbakan Saner, 1 milyar 700 milyon TL’nin Hibe olarak, 800 milyon TL’nin ise kredi olarak kullandırılacağını belirtti.

Başbakan Saner, geçtiğimiz yıldan aktarılan 750 milyon TL’nin bir kısmının hapishane gibi halen devam eden işlerin bütçesi olduğunu ifade etti.

Saner, Kovid-19’un tüm dünya ekonomisini sarstığı dönemde bütçenin üçte birlik bölümüne yakınlık bir rakamının KKTC’ye hibe veya kredi olarak aktarılmasının önemine işaret ederek Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a teşekkür etti.

Giderlerin kısılması ve gelirlerin artırılmasının gündemlerinde olduğunu kaydeden Başbakan Saner, Bakanlar Kurulunun maaşların ardında kalan tüm harcamalarda yüzde 10 kesinti yapılması yönündeki kararını anımsattı, buradan elde edilen gelirle reel sektörün destekleneceğini ve bütçe açığının kapatılmasının hedeflendiğini söyledi.

Bütçe açığını kapamak için bir dizi tedbirler alınacağını söyleyen Saner, hayat pahalılığının dondurulmasının gündeme gelebileceğini aktardı.

Mart ayının bütçe için zor bir dönem olacağını dile getiren Saner, giderleri kısmak, gelirlerin arttırılması için çalışma yapacaklarını belirtti.

“TELEFON DAİRESİ’NDE KAMU-ÖZEL ORTAKLIĞI”

Yapısal değişikliklere de gidileceğini belirten Başbakan Saner Anavatan Türkiye cumhuriyeti ile imzalanan protokolde herhangi bir özelleştirme öngörülmediğini belirt ancak kendi önerileri arasında 2012 yılında gerçekleştiremedikleri telefon dairesinin kamu özel ortaklığı ile özelleştirilmesinin bulunduğunu söyledi.

Başbakan Saner, “Bizim gençlerimize yatırım yapma zorunluluğumuz var. Bu dönemde KKTC’nin hala daha bakır kablolar üzerinden iletişim sağlamasını kabullenmem mümkün değildir” diye konuştu.

Meclis’te kendisine yöneltilen eleştirilere de yanıt veren Başbakan Saner, Türkiye ile imzalanan anlaşmayı ekleri ile birlikte tüm parti başkanlarına gönderdiğini belirtti.

Eylem planının sürekli takip edileceğini belirten Başbakan Saner, yasal çalışmaların bitmesi için de mücadele edeceklerini söyledi.

“MÜŞAVİRLİK SİSTEMİNİ KALDIRMAK İÇİN ADIM ATACAĞIZ”

Müşavirlik sisteminin ortadan kalkması için ilk adımı atacaklarını ifade eden Başbakan Saner, 2009 yılından bu yana bu yasayı geçirmek için uğraştıklarını kaydetti.

“BİR YASAYI GEÇİRMEK İÇİN 20 YIL UĞRAŞMAMALIYIZ”

Anavatan Türkiye ile ilişkilerin anne- yavru ilişkisi olduğunu, sevgi ve saygıya dayandığını belirten Başbakan Saner “bu işleri düzenlemek bizlerine geleceğe daha rahat bakmasını sağlayacaktır. 20 yıl bir yasayı geçirmekte sıkıntı yaşıyorsak kimsenin bize bir şey söylemesine gerek, yok bizim kendi kendimizi sorgulamamız lazım… Kimsenin bize bunu yap demesini beklememiz gerekir” diye konuştu.

Bir soru üzerine Başbakan Saner, protokolün yapılacak olan işlemlerin denetlenmesi için bir yıllık imzalandığını kaydetti.

Yapılması planlanan yasal düzenlemeler konusunda hükümetin sıkıntı yaşayacaklarını düşünmediğini kaydeden Başbakan Ersan Saner, muhalefet ile asgari müşterekte buluşacaklarına inandığını söyledi, eylem planında ortaya koyduklarını hayata geçirmek için hükümet olarak ciddi bir uğraş ortaya koyacaklarını belirtti.

“REEL SEKTÖRE AYRILAN KAYNAK FARKLI KATEGORİLERE AYRILDI”

Reel sektöre ayrılan 400 milyonluk kaynağın nasıl dağılacağı yönündeki bir soruyu da yanıtlayan Başbakan Saner, kaynağın farklı kategorilere ayrıldığını anlattı.

Hazırlanan paketle günlük çalışan vatandaşlara yüzde 25 artış yaptıklarını anlatan Başbakan Saner, 2021 yılı Haziran ayına kadar sürecek olan işveren destek payı katkıları olduğunu, bunun da üç kategoriye ayrıldığını söyledi.

Saner “Bizim şu ana kadar sosyal sigortalar kurumuna yatırım yapan 7 bin 447 iş yerimiz var. bunun yüzde 84’üne denk gelen 6 bin 351 işletmemize sosyal güvenlik kurumlarına yapacakları işveren katkı payının tümünü ödemeyi taahhüt ettik. Geriye kalan 645 işletmeye yüzde 50’sini ödüyoruz. 20 kişinin üzerinde olanlara ise yüzde 35’ini ödüyoruz” dedi.

Mart 2020 itibari ile sosyal sigortadan işsizlik ödeneği için 992 kişinin başvurduğunu, bugün ise bu rakamın 1060 olduğunu kaydeden Başbakan Saner, işini kaybeden insanlar olduğunu, bunların ağırlıklı olarak yabancı işgücü olduğunu söyledi.

Devletten sosyal yardım maaşı alan yaklaşık 3 bin 800 vatandaş olduğunu belirten Başbakan Saner hayat pahalılığının maaşlara yansıtıldığını ve ek olarak yüzde 15 covid-19 yardımı yapıldığını belirtti.

Başbakan Saner, engelli bireylere hayat pahalılığın yanı sıra ise yüzde 10 bir ek ödeme yapılacağını, bu Ek ödemelerin önümüzdeki hafta içinde hesaplara yatacağını kaydetti.

“TÜRKİYE DE AŞIYA ULAŞMAKTA SIKINTI YAŞIYOR”

Covid-19 Aşıları konusunda da soruları yanıtlayan Başbakan Ersan Saner, dünyada aşıya ulaşma konusunda ciddi sıkıntı yaşandığını belirterek, Türkiye Cumhuriyeti’nin de Çin’den talep ettiği 105 milyon aşıya ulaşmakta sıkıntılar yaşadığını ifade etti.

Saner “Bizim anavatan Türkiye’den aldığımız aşı miktarı, bir AB ülkesi olan ve nüfusu bizden 3 kat fazla olan Güney Kıbrıs’ın aldığı aşı miktarı ile eşit. Yani nüfus olarak baktığımızda bizim 3 kat fazla aşımız var” diye konuştu.

Aşılanma oranında diğer ülkelerle kıyaslandığında KKTC’nin durumunun çok iyi olduğunu belirten Başbakan Saner, KKTC’nin dünyaya sıralamasına bakıldığında yüzde 15 ile yedinci sırada geldiğini söyledi.

Başbakan Saner, tüm sektörlerin açılmasından yana olduğunu ancak denetimler konusunda yeterli noktaya gelmediklerini ifade ederek, her vatandaşın denetim görevlisi olarak hareket etmesi çağrısında bulundu.

Başbakan Saner “ biz ne kadar sıkı denetim yaparsak yapalım, vatandaşlar kendine düşen yükümlülükleri yerine getirmezse, bu mücadelede başarılı olamayız” şeklinde konuştu.

Başbakan Saner bankalardaki borçların ötelenmesi konusunda da değerlendirmelerde bulunarak, “biz vatandaşımızı korurken aynı parallede bankalarımız da kollamak durumundayız aksi halde ülkede üstünü kapatamayacağımız yaralara neden olur. Bu konuda dengeli davranmak zorundayız” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu