KıbrısManşetToplum

GİKAD’ın düzenlediği “Kadın Kadının Yurdudur” Festivali başladı

Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD) tarafından organize edilen, Hataylı depremzede üreten kadınların Kıbrıs’la buluşturulması hedeflenen “Kadın Kadının Yurdudur” Festivali başladı

Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD) tarafından organize edilen, Hataylı depremzede üreten kadınların Kıbrıs’la buluşturulması hedeflenen “Kadın Kadının Yurdudur” Festivali başladı.

Hatay Gastronomi Evi ve Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği katkılarıyla düzenlenen ve 2 gün sürecek Festival, bugün Acapulco Resort Otel’de yer alan Panel ve Kömbe Atölyesiyle başladı.

Festivalin açılışına Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar da katılarak konuşma yaptı.

Festival yarın, Lefkoşa’da Gİ-KA Koop İstasyon’da devam edecek.

Çağıner

“Kadın Kadının Yurdudur” Festivali’nin açılış etkinliğinde konuşan GİKAD Başkanı İçim Çağıner Kavuklu, 6 Şubat’ta Türkiye’de meydana gelen deprem felaketinden Kıbrıs Türk halkının büyük üzüntü duyduğunu belirterek, felakette yaşamını kaybedenlere rahmet, ailelerine sabır diledi.

Acıların, yaraların dayanışma ve birlik içinde azalabileceğine vurgu yapan Kavuklu, depremden sonra Kıbrıs Türk halkının anavatandaki kardeşlerine yardım edebilmek için seferber olduğunu belirtti.

Deprem bölgesinde oluşan barınma ihtiyacını karşılanmasına katkı koymak için GİKAD’ın da aralarında bulunduğu 42 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek Kıbrıs Türk Dayanışma Platformu’nu kurduğunu anımsatan Kavuklu, şu ana kadar hedeflenen konteyner evlerin yüzde 85’inin tamamlandığını ve 300 evin de İskenderun’a gönderildiğini dile getirdi.

Depremin ardından GİKAD ve Gİ-KA KOOP üyelerinin ürettiklerini satışa sunarak, depremzedelere katkı sağlamaya çalıştığını dile getiren Kavuklu “Bu kadar büyük ölçekli bir felaket için yapılanların yeterli olmadığının bilincindeyiz. Bu bir iyilik maratonudur, bunu birlikte koşarak başaracağız… Kıbrıs Türk halkı olarak her zaman yanınızdayız ve yanınızda olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Bugün başlayan ve bu iyilik maratonun bir parçası olan etkinlikte, “Kadın kadının yurdudur” felsefesiyle, depremzede üretici kadınların Kıbrıs Türk halkıyla bir araya getirileceğini dile getiren Kavuklu, İskenderun’da, üretici kadınlar için bir atölye hayata geçirmek amacıyla çalışma başlattıklarını anlattı.

Üreten kadınların ürünlerinin kooperatifler aracılığıyla Kıbrıs- Türkiye arasında gümrüksüz alışverişin sağlanması bugün deprem bölgelerine yarın Kıbrıs’a bir nefes olacağını da ifade eden Kavuklu, organizasyonun gerçekleşmesine katkı koyan herkese teşekkürlerini sundu.

Prof. Dr. Savaş

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın eşi, Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Profesör Doktor Nazan Savaş da etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, depremzedelere yardım sağlamak için seferber olan Kıbrıs Türk halkına teşekkürlerini sundu.

2 ayrı UNESCO unvanı bulunan, tarih boyunca 13 medeniyete ve 27 farklı kültüre ev sahipliği yapan, Atatürk’ün mirası olan Hatay’ın depremin ardından yeniden bilim ışığında sürdürülebilir, güvenli, akıllı bir şehir olarak ayağa kaldırılacağını dile getiren Savaş, “Hatay’da Deprem Sonrası Sürdürülebilir Projeler “ konulu bir sunum yaptı.

Konuşmaların ardından, Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul, “Çok Gezen Gurme” Akif Budak, Master Chef Hazer Amani, Hürriyet Gazetesi yazarı Ramazan Basan, UNESCO Hatay Gastronomi Evi Direktörü İpek Arslan, Kıbrıs Final Üniversitesi Öğretim Görevlisi Selim Yeşilpınar, Türkiye-KKTC Ticaret odası Formu TC Tarafı Başkan Yardımcısı ve GİKAD onursal üyesi Ayla Harp, Erdemli Holding Yönetim Kurulu Başkanı Koray Erdemli, İndexgrup a.ş Bölge Müdürü GİKAD onur üyesi Zülal Koç ‘un konuşmacı olduğu 2 ayrı panel gerçekleşti.

Panelin ardından, Masterchef Hazer Amani ve UNESCO Hatay Gastronomi Evi şeflerinden Sevcan Aksu ve Filiz Kaya tarafından Hatay Kömbesi Atölyesi yapıldı.

“Kadın kadının Yurdudur Festivali “yarın Lefkoşa’da Gİ-KA Koop İstasyon’da devam edecek.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu