KıbrısManşetToplum

“Girişimcilik ve İstihdamda Kadın; Tespitler ve Algılar Çalıştayı” düzenlendi

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Kadın Girişimciler Konseyi’nin düzenlediği “Girişimcilik ve İstihdamda Kadın; Tespitler ve Algılar Çalıştayı” Lefkoşa Concorde Tower’de yapıldı.

Çalıştay öncesinde konseyin tanıtım videosu izlenime sunuldu.

Çalıştayın açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı’nın eşi Sibel Tatar gerçekleştirirken, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Kadın Girişimciler Konseyi Başkanı Meryem Çerkez Gürtunç ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz konuşma yaptı.

“KADINLARIMIZ HER ALANDA BAŞARI SAĞLIYOR”
Çalıştayda konuşma yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk halkının her zaman cinsiyet eşitliğine inandığını belirtti.

Ülkede her alanda ve dalda kadınların başarı sağladığını kaydeden Tatar, uluslararası alanda da ülkeyi temsil eden kadınlar bulunduğunu söyledi.

Tatar, gelişen çağda kadına çok daha fazla imkanlar sağlanacağını vurguladı.

Kadının iş gücünde yerini alması ile ekonominin daha da büyüyeceğini vurgulayan Tatar, “Çağdaş anlayışla kadınlar hak ettiği yeri alacaktır” dedi.

“”KADIN ÖRGÜTLER AĞI” KURULDU”
Çalıştayın açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar yaptı. Kendisini kadın girişimcilerin temsilcisi olarak gördüğünü kaydeden ve kadın girişimciliğin önemine işaret eden Sibel Tatar, bunun ekonomi ve istihdama katkı sağlayacağını vurguladı.

Tatar, kadın girişimciliği konusunda ülkede istenilen noktaya gelinmediğini belirterek, çalıştay sayesinde bunun sebeplerinin ortaya çıkacağını kaydetti.

Çalıştay sonucunda oluşacak eylem planının sorumlular tarafından dikkate alınmasının önemine değinen Sibel Tatar, Cumhurbaşkanlığında kadına destek amacı ile Kadın Örgütler Ağı kurulduğunu söyleyerek, bununla ilgili bilgiler de aktardı.

Sibel Tatar, ancak bunun yetersiz olduğunu ve kadın girişimcilerin artırılması gerektiğini söyledi.

“KADIN VE ERKEĞE AYNI DEĞER VERİLMELİ”
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de konuşmasında çalıştayın önemini vurguladı.

Kıbrıs Türk kadınının geçmişte zor zamanlardan geçtiğini ve birer destan yazarak bugünlere geldiğini kaydeden Töre, iş hayatında kadının rolünün ve girişimciliğinin önemli olduğunu belirtti.

Töre, bunun için de kadına fırsat verilmesi gerektiğini ifade etti.

Çalışma yapıp Kıbrıs Türk kadınına fırsat verilmesi gerektiğini belirten Töre, fırsat verilmesi halinde kadının başarılı olacağını kaydetti. Töre, kadın ve erkeğe aynı değerin verilmesinin önemli olduğunu ifade etti.

“ÇALIŞAN KADIN İLE EKONOMİ DAHA İYİYE GİDECEK”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy da, kadın girişimciye ülkede ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Yüzde 36-37 civarında kadının ekonomiye katıldığını kaydeden Taçoy, bu rakamın düşük olduğunu belirtti.

Çalışan kadınla ekonominin de daha iyiye gideceğini dile getiren Taçoy, çalıştaydan çıkacak sonucun kendilerine ışık tutacağını söyledi.

Taçoy, ülkede yeni projelere ihtiyaç duyulduğunu da ifade etti.

Kadınların üreteceklerinin önemine işaret eden Taçoy, bunun ekonomiye katkısını dile getirdi.

“KADIN GİRİŞİMCİLİĞİN ÖNÜ AÇILMALI”
Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu da, çalıştayın güzel bir atılım olduğunu kaydetti.

Kadınlardan gelen talepleri dikkate aldıklarını vurgulayan Amcaoğlu, kadın girişimciliğin önünün açılması gerektiğini söyledi.

Bakan Amcaoğlu, birlikte ve yoğun çalışarak başarıya ulaşılabileceğini, raporun da önemli bir yol haritası olacağını kaydetti.

“EKONOMİK MESELELER ÖNCE KADINI VURUR”
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, ülkede bugüne kadar girişimciliğin dikkate alınmadığını, ancak çalıştayın buna öncü olacağını vurguladı.

“Ekonomik meseleler önce kadını vurur” diyen Erhürman, buna örnekler verdi.

Erhürman, ülkede uzun vadeli sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınma planına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Bu planın yapılması ile ekonomik ve mali anlamda öngörülebilir bir yapı oluşturulabileceğini kaydeden Erhürman, bu bağlamda çalıştayın öneminin altını çizdi.

“EYLEM PLANI VE ETKİLİ YOL HARİTASI ÇIKARILMALI”
Kıbrıs Türk Ticaret Odası Kadın Girişimciler Konseyi Başkanı Meryem Çerkez Gürtunç, çalıştay öncesinde gerçekleştirdiği konuşmasında konsey ile ilgili bilgiler aktardı.

Kadınların ekonomik ve sosyal hayatın yanında, karar verme konularında da etkin rol oynamalarını istediklerini belirten Çerkez, çalıştayda bir eylem planı hazırlamak ve etkili yol haritası çıkarmak istediklerini vurguladı.

“KADIN GİRİŞİMCİLİK TAKDİRLE İZLENİYOR”
Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz de, kadınların ekonomik hayatta aktif rol oynaması ile rekabet gücünün artacağını söyledi. Kadın girişimciliğinin takdirle izlendiğini ifade eden Deniz, bu yönde kadın girişimcileri desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Konuşmaların ardından çalıştaya geçildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu