DünyaGenelManşetTürkiye

Girit sallandı!

Yunanistan’ın Girit adası 6 şiddetinde depremle sarsıldı

Girit Adası’nda 5,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Atina Jeodinamik Enstitüsü, yerel saatle 09.17’deki sarsıntının yerin 10 kilometre derinliğinde meydana geldiğini belirtti.

Merkez üssü Girit’in güneyindeki Arvis bölgesi olan depremin tüm adada hissedildiği aktarıldı.

Depremin büyüklüğüne ilişkin farklı değerlendirmeler

Depremin büyüklüğünü 6.5 olarak duyuran Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi daha sonra depremin büyüklüğünü 6 olarak revize etti. AFAD ise depremi 5.7 olarak anons etti. Atina Jeodinamik Enstitüsü, yerel saatle 09.17’deki sarsıntının yerin 10 kilometre derinliğinde meydana geldiğini belirtti.

Çöken binalarda mahsur kalanlar var

Yunan basınında yer alan haberlere göre, itfaiye birimlerine iki kişinin deprem nedeniyle çöken binaların altında mahsur kaldığına dair çağrı geldi.

Kandiye Arkalohori’de bir kısmı hasar gören kilisenin yıkıntıları altında bir kişinin mahsur kaldığı ve bölgedeki bazı elektrik direklerinin devrildiği vurgulandı.

Bir başka kişinin ise Patsidero köyünde, kendi evinde mahsur kaldığı, bölgedeki okulların da tedbir amacıyla boşaltıldığı kaydedildi.

Yunan devlet ajansı AMNA’nın haberine göre, Arhanon Asterusion Belediye Başkanı Manolis Kokosalis, görev bölgesindeki su borularında ve binalarda hasar olduğunu dile getirdi.

Yerel saatle 09.37’de 4,5 büyüklüğünde artçı bir sarsıntının daha yaşandığı Girit’te henüz can kaybı bildirilmedi.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Sürpriz değil ama tehlikeli

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy depremle ilgili açıklamasında “Bu beklendik depremlerden bir tanesi. Orta büyüklükte yani 6.5 büyüklüğündeki depremin şu özelliği var. Artık hasar derecesinin başladığı bir büyüklük. 6.5 kritik büyüklük. Eski yapı stoğu üzerinde yıkımlar yapmış olabilir. Girit bölgesi için normal bir deprem. Bu bölgede çok yıkıcı büyük depremleri, 8’in üzerinde 9’a varan depremleri görebiliyoruz. Bu büyüklükteki depremler Türkiye’de olmaz, sadece burada olur. Afrika kıtası ve Rodos ve Girit’in altına doğru dalıyor. Rodos’un önünde 4 bin 500 metrelik bir çukur var. Tesadüf değil. İki kıtanın birbirine yaklaştığı bir yer. Bu bölge o kadar tehlikeli ki. Bize yakın en tehlikeli yer.” Dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu