KıbrısManşet

Girne Belediyesi 1’inci Gastro Show Girne etkinliği düzenliyor

Girne Belediyesi Gastro Turizmin Yerleştirilmesine Önayak Olmak  Hedefiyle, Girne’de17 Eylül Cumartesi Günü  1. Gastro Show Etkinliği Düzenliyor.

Girne Belediyesi Gastro Turizmin Yerleştirilmesine Önayak Olmak  Hedefiyle, Girne’de17 Eylül Cumartesi Günü  1. Gastro Show Etkinliği Düzenliyor.

Girne Belediyesi, mutfaklarımızdan ve restoranlarımızdan yavaş yavaş çıkarak, yerini dünya mutfağına bırakan  Otantik Geleneksel Kıbrıs Mutfağının tanıtılması, yaşatılması, sürdürülebilirliğinin sağlanması ve ülkede  Gastro Turizmin yerleştirilmesine önayak olmak  hedefiyle, Girne’de17 Eylül Cumartesi günü  Gastro Show etkinliği düzenliyor. Ülkede bir ilk olma özelliği taşıyacak 1’inci Gastro Show Girne etkinliğiyle ilgili olarak bugün Girne Bandabuliyada bir basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısında konuşan Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, organizasyonu düzenlemekteki amaçlarının Otantik geleneksel Kıbrıs Mutfağını tanıtmak, sürdürülebilirliğini sağlamak, Gastro Turizmin gelişmesine katkıda bulunmak, Kıbrıs Mutfağını ülkeye gelen turistlere tanıtmak ve Kıbrıs Mutfağıyla ilgili detaylı bir çalışma yapmak olduğunu vurgulayarak organizasyonun  bir kıvılcım olacağına inanç belirtti.

Gastro Turizmin, dünyada turizm hareketliliğinde önemli bir yere sahip olduğunu ve Kıbrıs Mutfağının gastronomi açısından çok büyük bir zenginlik ve potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Güngördü, ülkede,  bu zenginliğin turizme entegre edilmesinde  geç kalındığını  ifade etti.

Akdeniz ve adadan geçen farklı kültürlerin mutfaklarıyla harmanlanmış, Kıbrıs Mutfağı ve  burada kullanılan ürünlerin orijinalliğinin korunması, yaşatılması ve dünyaya tanıtılmasının büyük önem taşıdığına vurgu yapan Güngördü, 1. Gastro Show Girne etkinliğini düzenlerken, orijinal ve otantikliğe  sadık kalmak için  Kıbrıs Mutfağıyla ilgili  duayenler Mustafa Şah ve Zekai Altan’dan oluşan bir danışma kuruluyla işbirliği yaptıklarını anımsattı.

Ülke üniversitelerinde gastronomi bölümlerinin yaygınlaşmasının da sevindirici olduğunu dile getiren Güngördü, organizasyonun gerçekleşmesine katkı koyan herkese teşekkür etti.

Etkinlikte, Gastro showlar yanında,  Otantik Kıbrıs Mutfağının ele alınacağı  bilimsel panel de yer alacağını dile getiren Güngördü,  tüm vatandaşları davet etti.

Birinci  Gastro Show Girne etkinliği Danışma Kurulu üyesi, Gurme -Şef  Eğitmen, turizm ve gastronomi uzmanı  Mustafa Şah, ülkede bir ilk olan etkinliği düzenleyen Girne Belediyesini kutlayarak,  turizm endüstrisinde  gastronominin çok önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekti.

Dünyada turizm hareketliliğinde  gastronominin önemli bir yere sahip olduğunu, turist çekmek için  bu zenginliğin kullanıldığını, Gastro festivaller düzenlendiğini  ve büyük rağbet gördüğünü  belirten  Şah, organizasyonun, otantik Kıbrıs mutfağının yaşatılması, tanıtılması ve ülkede Gastro turizmin geliştirilmesine önayak olacağına inanç belirtti.

Bir turizm ülkesi olan Kuzey Kıbrıs’taki tüm oteller ve tesislerde, turistlere, dünyanın farklı bölgelerinden ithal edilen lezzetlerin değil, yerel lezzet ve ürünlerin sunulması gerektiğine vurgu yapan Şah, ülkeye gelen turistin bu tatları yeniden denemek için ülkeye gelmek isteyeceğini dile getirdi.

Birinci  Gastro Show Girne etkinliği Danışma Kurulu üyesi turizmci araştırmacı yazar  Zekai Altan da, ülkede bir ilk olan Gastro Show etkinliğini düzenleyen Girne Belediyesini kutlayarak, bunun ileriki yıllarda  turizm hareketliliği yaratacak bir Gastro Festivale dönüşmesini  diledi.

çok ciddi bir zenginliğe sahip olan Kıbrıs Mutfağının, gastronomi turizmi için büyük bir potansiyele sahip olduğunu ancak, dünyada çok yaygın olan bu turizm  modelinin, Kuzey Kıbrıs’ta henüz yerleştirilemediğini  dile getiren Altan, Bandabuliyanın tarihi ortamında hayat bulacak organizasyonun bir kıvılcım  olacağına inanç belirtti.

1.Gastro Show Girne etkinliğinin, ileriki yıllarda  bir Gastro festivale   dönüşmesini, Girne’nin  Gastroteknik ve bilimsel anlamda bir marka olmasını dileyen Zekai Altan, Gastro Show etkinliğine katılan üreticilerin, hem otantik geleneksel Kıbrıs mutfağını tanıtırken, aynı zamanda slow food akımının örneklerini vereceklerini söyledi.

Organizasyonda, Lefkara Tava, Aytotoro tava  gibi Kıbrıs mutfağına özgü unutulmaya yüz tutmuş birçok lezzetin  yeniden ortaya çıkarılacağını belirten Zekai Altan, organizasyona emek veren herkese teşekkür etti.

Girne Bandabuliyada 12.00-22.00 saatleri arasında yer alacak etkinlikte Otantik geleneksel Kıbrıs Mutfağını tanıtılacak, geleneksel orijinal Kıbrıs lezzetleri  sıcak bir şekilde  hazırlanarak katılımcılara sunulacak,  ayrıca ambalajlı yerel ürünlerin  satışı da yapılacak.

Etkinlik kapsamında ayrıca,  Girne Belediyesi Sanat Galerisinde, 13.30-15.00 saatleri arasında  Otantik Kıbrıs Mutfağı konulu  panel yer alacak.

GİRNE BELEDİYESİ 1. GASTRO SHOW PROGRAMI

 17 EYLÜL 2022 / GİRNE BANDABULİYA

 12.00 AÇILIŞ KONUŞMALARI ve STANDLARIN GEZİLMESİ

12.30 HALK DASLARI GÖSTERİSİ ( Girne Belediyesi Halk Dansları Topluluğu) (DIŞ MEKAN ALAN)

12.45- 1530 MÜZİK YAYINI

13.30- 15.00 PANEL ( OTANTİK KIBRIS MUTFAĞI)  Yer: Girne Sanat Galerisi

15.30 HALK DANSLARI GÖSTERİSİ  ( Girne Genç Sanatseverler Derneği ) (DIŞ MEKAN ALAN)

16.00-16.45 KLASİK MÜZİK DİNLETİSİ TRIO(İÇ ALAN)

16.45-17.00 KLASİK TRIO ARA

17.00- 17.45 KLASİK MÜZİK TRIO (İÇ ALAN)

17.45-19.30 MÜZİK YAYINI

19.30-20.30 KIBRIS HAVALARI TRIO (İÇ ALAN)

20.30-20.45 ARA  (KIBRIS HAVALARI QUARTED )

20.45-21.45 KIBRIS HAVALARI TRIO (İÇ ALAN)

22.00 KAPANIŞ

Diğer Haberler

Başa dön tuşu