GenelKıbrısManşet

Girne Belediyesi 21. Uluslararası Zeytin Festivali başladı

Bu yıl 7 -11 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek festival, Girne Ramadan Cemil Meydanı ve Atatürk Anıtı arasında gerçekleştirilen Kortej yürüyüşüyle başladı. Ardından Zeytinlik Köy Meydanında Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da katıldığı resmi açılış töreni gerçekleştirildi.

Kortej yürüyüşünün ardından, Zeytinlik Köy Meydanında, festivalin resmi açılış töreni gerçekleştirildi.

Festivale, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Zorlu Töre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, Türkiye Cumhuriyeti’nden 14 ve İtalya’dan 1 ve ülkemizden de Belediye Başkanları katıldı.

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, belediye olarak festivali, zeytin ağaçlarının korunması, popülasyonunun arttırılarak gelecek nesillere aktarılması, bu konuda bir toplumsal bilinç oluşturulması, zeytin, yan ürünleri, zeytinyağı üretim ve tüketiminin teşvik edilmesi amacıyla düzenlediklerini dile getirerek, festivalin 21 yılda bu konuda önemli bir toplumsal bilinç yaratılmasına katkı sağladığına vurgu yaptı.

Festivalinin bu yıl da birçok kültürel, sanatsal, sportif etkinliğe, konserler ve yarışmalara ev sahipliği yapacağını belirten Güngördü, Zeytinlik köy meydanında kurulacak yaklaşık 60 stantta ise zeytin ve yan ürünleri yanında Kıbrıs Türk kültürü, el sanatları ve mutfağına has ürünlerin satışının yapılacağını ifade etti.

Girne Belediyesi’nin, Zeytinciliğin geliştirilmesi konusunda, Gaziantep Büyükşehir belediyesi ile haziran ayında bir protokol imzaladığını anımsatan Güngördü, “Yeşil Şehirden, Yeşil Adaya Projesiyle, ülkede zeytincilik konusunda çok önemli aşama kat edileceğine inanç belirtti ve projenin detaylarıyla ilgili bilgi verdi.

Proje amacının, ülkedeki zeytin potansiyelini bilimsel yaklaşımlarla arttırmak, çeşitlendirmek, zeytin ağacı, meyvesi ve ürünlere daha fazla ekonomik değer kazandırmak, üretimini teşvik etmek olduğunu kaydeden Güngördü, 1974 sonrasında, Kuzey Kıbrıs’ta sayısı 1 buçuk milyon kök olan zeytin ağaçlarının sayısının bugün 600bine gerilediğini anımsattı.

Proje kapsamında 20 bin zeytin fidanının dağıtılacağını, zeytin bahçeleri kurulumu, kadın istihdamının desteklenmesi ve zeytin yetiştiriciliği eğitimleri düzenleneceğini, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından tarımsal makineleşme desteği de sağlanacağını kaydeden Güngördü, proje için Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e teşekkürlerini sundu.

Konuşmasının sonunda Girne Belediyesi 21’inci Uluslararası Zeytin Festivali’nin düzenlenmesine katkı koyan herkese teşekkürlerini sunan Güngördü, tüm vatandaşları Zeytin Festivaline davet etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da konuşmasında, zeytinin, ağacıyla, meyvesiyle, yan ürünleriyle, sağlığa faydaları ve dini inanışlarda taşıdığı anlamla, ülke kültürü için çok büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleriyle, dünya genelinde birçok felaket yaşandığını anımsatarak, ülkede meydana gelen yangınlarda zeytin ağaçları ve ormanların yok olmasından büyük üzüntü duyduğunu kaydeden Tatar, ülkenin en büyük zenginliği olan çevrenin, binlerce yıllık ağaçların ve ormanların korunmasının bir görev olduğunu vurguladı.

“Yeşil Şehirden, Yeşil Adaya “projesiyle, ülkenin 20 bin yeni zeytin ağacı kazanacağını, zeytin yetiştiriciliği ve ürünlerinin gelişeceğini dile getiren Tatar, proje için Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e teşekkürlerini sundu.

Zeytinin, ülkenin önemli bir kültür olduğunu dile getiren Tatar, her ailenin bahçesine en az bir zeytin ağacı dikmesinin, zeytin ağaçlarının sahiplenilip korunmasının, ürününün ekonomik değerinin arttırılmasının önemine vurgu yaptı.

Festivalde emeği geçen herkese teşekkürlerini sunan Tatar, KKTC’nin güçlenerek, Doğu Akdeniz’de egemen bir devlet olarak var olabilmesinin yolunun üretmekten ve yeni yatırımları hayata geçirmekle mümkün olabileceğini dile getiren Tatar, Pandeminin üretmenin, yerel üretimin önemini ortaya koyduğunu anımsattı.

Kıbrıs Türk Halkının, vatanseverlikle, yetenek ve tecrübeleriyle, Anavatanı Türkiye’nin de desteğiyle her şeyi başarabileceğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, ”İzolasyonlar ve ambargolar altında bizi diz çökertmeye çalışan zihniyetlere sonuna kadar karşı duracağız. Mücadele ederek, üreterek sonuna kadar var olacağız. Halk olarak bu ülkede gelecekte de Türk Bayraklarının gölgesi altında yaşamlarımızı sürdüreceğiz ”diye konuştu.

Konuşmasının sonunda, festivale katılan İtalya Grada Belediye Başkanı Filipo Gasperi’ye de festivale katılımı için teşekkür eden Tatar, zeytinin İtalyanlar ve Kıbrıslı Türkler arasında ortak bir kültür olduğunu belirtti.

Birçok politik sorunla karşı karşıya olan KKTC’nin, Avrupa Ülkelerine entegre olmak için elinden geleni yaptığını söyleyen Tatar, Kıbrıs Türk halkının barışa ve diğer ülkelerle iyi ilişkiler içinde olmaya inandığını vurguladı.

Kendini her alanda geliştirmeye çalışan Kıbrıslı Türklerin Uluslararası toplumun bir parçası olmayı hak ettiğini vurgulayan Tatar, Kıbrıslı Türklerle Akdeniz coğrafyasını paylaşan İtalyanlara Kuzey Kıbrıs’ı daha fazla ziyaret etmelerini, turistik, sportif, kültürel ilişkilerini geliştirmelerini istedi.

Konuşmaların ardından, geleneksel zeytin tütsüsünün yakılmasıyla festivalin resmi açılışı gerçekleştirildi.

Etkinliğe katılan protokol daha sonra stantları gezerek esnaf ve vatandaşlarla bir araya geldi.

11 Ekim’de sona erecek Girne Belediyesi 21’inci Uluslararası Zeytin Festivali, bu yıl da birçok kültürel sportif sanatsal etkinliğe, yarışmalar söyleşiler ve konserler ev sahipliği yapacak.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu