GenelKıbrısManşet

Girne’nin zemini sağlam!

Kıbrıs’taki olası bir depreme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yerbilimci Prof. Dr. Salih Saner, Girne bölgesinin zemin durumuna ilişkin önemli açıklamalar yaptı

“Kuzey Kıbrıs, birinci derece deprem kuşağında değil”

HALK ENDİŞELİ…

Türkiye’de ardı ardına yaşanan depremlerin ardından, uzmanların, Kıbrıs adasının tehlike odağında olduğuna yönelik açıklamaları endişe yarattı. Uzmanların uyarıları sonrası, hükümet ve yerel yönetimler nezdinde alınan önlemler kamuoyuyla paylaşılsa da tedirginlik süreci devam ediyor. Ülkenin deprem kuşağında olduğu ve büyük bir deprem beklentisi olduğuna yönelik açıklamaların yankısı hala sürerken, Kıbrıslı uzmanlardan da depreme karşı değerlendirmeler geliyor.

“ZEMİN DEPREME DAYANIKLI”…

Yerbilimci Prof. Dr. Salih Saner, Kıbrıs Adası için paniğe gerek olmadığını belirtti. Kuzey Kıbrıs’ın birinci derecede deprem bölgesinde olmadığını söyleyen Saner, Hatay’dan uzanan fay hattının Limasol’un güneyine doğru gittiğini belirtti.  Kıbrıs’ın kuzeyinde depreme dayanıklı zeminli bölgeler olduğunu söyleyen Saner, “Lefkoşa’dan Girne’ye giderken jeolojik formasyon başladığı yerler sağlamdır. Alsancak’ta oturanlar depremleri hissetmedi. Lefkoşa ve Mağusa’da olanlar depremi çok hissediyor. Bunun nedeni alüvyonda zemindir. Malatya ile Ilgaz’a çıkarken dağlara kadar olan bölge heyelan yapmaya müsait killi formasyondadır. Buralarda heyelan riski vardır. Girne sahil şeridi alüvyon değildir. Bu düzlük sağlam kayadır. Kayma riski de yoktur. Girne’den Karpaz’a kadar sahil şeridi kireç formasyonundadır ve deprem dalgalarını büyütmez” diye konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu