KıbrısManşetYaşam

Gıynık (Kıymık)

Sonuçta artık ülkemizdeki tiraj, ilgili gazetelerimizin kâğıt parasını bile karşılamıyor. Sonuçta yazılı araçlar yakın gelecekte yerini sanal âleme bırakacak. Zaten dönüşen ve de “Yaşasın internet gazeteciliği” diyen çok bu aralar. Bu konuda da Gıynık (Kıymık) başı çekmeye devam ediyor

Çoktandır yazacaktık ama araya başka konular girdi ve yazamadık. Kısmet bugüneymiş; Şair Nilgün Marmara; “Ey iki adımlık yerküre; Senin bütün arka bahçelerini gördüm ben” demişti ilhâmiye perisi eşliğinde. İşte, bu zeminde bu küçücük ada’daki yeni medya düzenini analiz etmek hiç de zor değil. Her düzende olduğu gibi çok değerli basın emekçileri de var ama tetikçiler de, eyyamcılar da, bana dokunmayan yılan bin yaşasın’cılar da var. E bu durumları sorgulamak mı? Bir defa sektörde yer alan kimsenin haddi değil. Zaten her gün evlerine konuk olduğumuz halkımız bunun sorgulamasını çoktan bitirdi ve hepimizi yaftaladı bile!

Neyse asıl Kıymık (Gıynık) konumuza gelelim; “Ucu sivri tahta veya kemik parçası” diyor şu an elimde duran Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlüğü. İlgili sözlük bir yanadursun, Gıynık Gazetesi’nin kendisi artık bir kıymık cinsinden doğrularla acıtır oldu.

Yakın geçmişti; Haberci’de sadece gazetecilik mesleğiyle evine ekmek götüren üç profesyonel gazeteci artık işsizdi. Yıllarca emek verdikleri kurumdan ayrılmışlar ve hayatlarında yeni bir sayfa açma arifesindeydiler. “Sayfa” dedik ya, işte o bildiğimiz iki yönlü boş belirsiz alan, yok öyle çevir çevir ciltli beyaz sayfalar değil. Ya yeni bir gazeteyi sıfırdan tesis edeceklerdi ya da mevcut gazetelerden birinde ve de illâ ki patron tacizli köşelerinde olay veya kişilere meydan okuyacaklardı. Sonuçta Pascucci Lefkoşa’da toplanıldı ve o gün “Kıbrıs Türk medyasında yeni bir soluk” cinsinden bir mesaj gönderildi evrene ve tabiyatıyla Bilbay Eminoğlu Dost’un Gıynık’ı o gün doğudu!

Klişe deyiştir; “Yasama, yürütme ve yargıdan sonraki dördüncü güç medyadır” derler ya, İnanmayın. Medya artık birçok ülkede birinci güç. Bunga Bunga ıslak tişört partileriyle meşhur İtalya eski Başbakanı Silvio Berlusconi, Monica Lewinsky’li oral/oval ofis skandalıyla yerle bir edilen eski ABD Başkanı Bill Clinton, Watergate Skandalı hasebiyle istifa eden yine eski ABD Başkanı Richard Nixon veya ünlü Wikileaks deşifreleri ile birçok ülkenin uluslararası ilişkilerini olumsuz poziyona düşürüp özür dileten veya mahçup eden kimdi? Tabiî ki medyanın o mâlum ‘Kral Çıplak’ gücü.

Neyse, sonuçta artık ülkemizdeki tiraj, ilgili gazetelerimizin kâğıt parasını bile karşılamıyor. Sonuçta yazılı araçlar yakın gelecekte yerini sanal âleme bırakacak. Zaten dönüşen ve de “Yaşasın internet gazeteciliği” diyen çok bu aralar. Bu konuda da Gıynık (Kıymık) başı çekmeye devam ediyor. Bin selâm.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu