DünyaManşetSpor

Göçmen kuşlar

Futbol dünyasındaki mevcut düzene karşı durmak ve özüne dokunmadan alternatif eğlence aracı veya şölen yaratmak çok büyük bir mesele oldu. ‘Ne kadar ekmek, o kadar köfte’ ekseninde dönen bir dünyada yaşıyoruz. ‘Her ne pahasına olursa olsun egemen olmalıyım’ merkezli bir düşünce hâkim artık

“Futbol, asla sadece futbol veya herhangi bir spor dalı değildir. Siz bakmayın öyle Fair-Play dalgaları, nârâları ve de gevezeliklerine” demiştik bir yazımızda.

Futbol dünyasındaki mevcut düzene karşı durmak ve özüne dokunmadan alternatif eğlence aracı veya şölen yaratmak çok büyük bir mesele oldu. ‘Ne kadar ekmek, o kadar köfte’ ekseninde dönen bir dünyada yaşıyoruz. ‘Her ne pahasına olursa olsun egemen olmalıyım’ merkezli bir düşünce hâkim artık.

Müşterek bahisçiler bir yandan, TV yayıncı kuruluşları ise diğer bir taraftan futbola kızarmış ekmek arası eriyen kaşar peyniri muamelesi yapmaya devam ediyorlar. Onlar da haklı. Üç milyar insanın direkt ilgilendiği birinci sektör olan futbol ve onun efendileri; bırakın futbolun kimyasını bozmayı, hâlihazırda taciz, tahriş hatta ve hatta tecavüz işlemini sırasıyla işleme koydular bile.

Küba Granma Devrimcisi Dr. Che Gevara bir konuşmasında; “Devrim ancak egemen halk ile gerçekleşir” demişti. Hemfikiriz. Neyse, birkaç spor sosyoloğu, sporun kimyasını bozanlara karşı duradursun, atı alan Üsküdar’ı çoktan geçti bile. Spor dünyasına “Vefa nedir?” diye sorsalar, eminiz “Sadece İstanbul’da bir semt adı” derdi eminiz ağzı olsa da konuşsaydı. Sporun esas oğlanı futbolda da durum haliyle aynı.

Dünya futbol ekonomisi üzerine düzenli araştırmalar yapan Deloitte adlı denetim şirketi 2021 yılı için ulaştığı verileri geçtiğimiz hafta açıkladı. Dünya futbolunun en zengin 20 kulübü 2020-21 sezonu gelirlerinde ‘yüzde 10’ oranında büyüme kaydetmişler.

Deloitte tarafından açıklanan “Dokunulmazlar: Futbol Para Ligi” raporuna göre, sırasıyla Real Madrid 1’inci, Barcelona 2’nci ve Manchester United 3’üncü sırada yer aldı. İngiliz Manchester City kulübü ise 20’inci sıradan 11’inci sıraya yükselerek şimdiye kadarki en iyi derecesini elde etti. Eee, zengin Arapların eline geçen Manchester City Kulübü bu gidişle daha da büyüyecek tıpkı diğer Arapların Newcastle’ı gibi.

Son söz; Gerekirse nakit cinsinden birçok sporcu sabah ezanı ile yüzecek, koşacak veya futbol oynayacak. “Böyle gelmiş, böyle gider” diyen çok ama biz yine de umutluyuz. Yeter ki ‘Avrupa Birliği Futbol Ligi’nin göçmen kuşları’ bu kadar tavizkâr olmasınlar.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu