KıbrısManşet

Göker: Sahte evrak veren TPIC yasaklanmalı

Sideral Denizcilik Direktörü Kaptan Ulus Göker, yılan hikayesine dönen yakıt ihalesi hakkında açıklamalarda bulundu.

24 Haziran tarihinde çıkılan akaryakıt taşıma ihalesi yine iptal edildi. İhalede TPIC 27.29 Dolar fiyat vermiş, ancak firma evraklarının MİK tarafından sahte olduğunun tespit edilmişti. MİK, KIB-TEK‘te bütçe artırımına gidilmediği gerekçesiyle, ihalede ikinci en iyi teklif veren firmaya akaryakıt taşıma ihalesini vermedi ve ihale bir kez daha iptal edildi.

“TPIC, ARIKLI VE BÜYÜKYILMAZ’IN SEVGİLİSİ”

Konuyla ilgili Kıbrıs TV’de Hasan Hastürer’in programında açıklamalarda bulunan Sideral Denizcilik Direktörü Kaptan Ulus Göker, yakıt ihalesine katılan TPIC firmasının Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı ile KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Turan Büyükyılmaz’ın adete sevgilisi olduğunu söyledi.

Yakıt ihalesinde TPIC’ten taraf olunduğuna vurgu yapan ve 3’üncü kez yakıt ihalesine çıkılacağını dile getiren Göker, “Bakanlar Kurulu 36 bin ton için karar çıkardı. Onlardan alacaklarmış. 3’üncü ihaleye kim katılacak, bu sefer kimi organize ettiler bilmiyorum” dedi; Bakanlar Kurulu’nun 2 Ağustos’ta 36 bin ton yakıt alımı için KIB-TEK‘e yetki verildiğini anlattı.

“TPIC’İN YASAKLANMASI GEREKİYOR”

İhalede TPIC’in sahte evrak verdiğinin tespit ediliğini belirten Göker, “Firmanın yasaklanması gerekiyor ama yasaklanmadı. Merkez İhale Komisyonu’ndan bu hareketi bekliyorum” ifadelerini kullandı.

İhale sürecinde enterasan olaylar olduğunu ifade eden Göker, TPIC şirketi için devlet kuruluşu derken, rakip takım olarak ihalede karşılarına çıktıklarını söyleyerek, “Demek ki özel bir şirkettir” ifadelerini kullandı.

“TPIC’İN OPSİYON BELGESİ KOPYA”

TPIC’in yakıtı hangi rafineriden aldığını ibraz edeceği opsiyon belgesinin orijinal değil ‘fotokopi’ olduğunu anlatan Göker, yakıt ihalesi şartnamesindeki yazıyı işaret ederek, “Rafineri opsiyon belgesini ve gemi opsiyon belgesinin orjinalini teslim edilmesi gerektiği yönünde net bir ifade var. Teminat mektubunu unutmayın. Süresini uzatın’ deniyor’ diyerek, söz konusu yazının 11 Haziran’da geldiğini, 24 Haziran’da ise ihaleye çıkıldığını söyledi.

“TPIC orjinal belgeye sahip olmuş olsaydı, Arnavutluk’tan Lefkoşa’ya 13 günde gelmiş olurdu” diyen Göker, “Ama bu sürede Gelemediler. Ortaya kopya belge koydular O zaman bu süreyi neden istediniz. Gemi opsiyonu dediğimiz anlaşmaların orjinal evrakları yoktu” diye konuştu.

“BİRİLERİ YALAN SÖYLÜYOR”

Teknik ekibin incelemesi sonucunda TPIC firmasının evraklarının kopya olduğu ve ıslak imza bulunmadığının ortaya konduğunu ancak Turan Büyükyılmaz’ın farklı açıklamalar yaptığını işaret eden Göker, “Birileri yalan söylüyor ama kim? Buna gerek var mı?” diye sordu.

Göker, “Turan Büyükyılmaz ileri giderek, ‘Benim teknik komitem evrakları inceledi, TPIC şirketinin evrakı kopyaydı, ıslak imzası yoktu ama hakkı doğan firmanın da evrakları kopyaydı diyor” sözleriyle konuya tepki gösterdi.

KAYNAK: KIBRIS POSTASI

Diğer Haberler

Başa dön tuşu