GenelKıbrısManşetSpor

Gol çizgisi ve teknolojisi

30 Temmuz 1966 günüydü.

30 Temmuz 1966 günüydü. Yer daha önceden final için belirlenmiş İngilizlerin meşhur Wembley Stadı’ydı. O güne kadar Almanlar (Batı Almanya) bir taraftan, İngilizler ise diğer bir taraftan klasman maçlarında çakarak geliyorlardı. Nihayetinde de tarihe geçen o meşhur final karşılaşması gerçekleşti! Normal süresi 2-2 biten maçın 101’nci dakikasında, İngiliz futbolcu Hurst’un vurduğu top, üst direğe vurup yere çarptı ve o anda tarihi karar için Azeri yardımcı hakem Tevfik Behramov, İsviçreli hakem Gottfried Dienst’e; “Gol” deyip santraya koştu. İşte, o golden sonra bir gol daha atan İngilizler tarihindeki tek dünya kupasını kazandı.
Azeri Behramov’un olası vereceği aksi kararıyla Kupa Tarihinin istatistikleri farklı olacaktı. Belki de futbolun beşiği İngiltere tarihinde hiç kupa kazanamayacaktı. Bunu bilemeyiz ama şunu biliyoruz ki yakın geçmişte Dünya Kupası eleme grubu maçı için Bakü’ye giden Alman Futbol Milli Takımı, topluca Behramov’un mezarını ziyaret etti ve bu olay futbolun sadece bir oyun olduğu konusunu yine gündeme getirdi sabun köpüğü şeklinde.
Neyse, 1986’ya gelinmişti. Meksika’da düzenlenen dünya kupasında, Arjantin’in harika çocuğu Maradona’nın eliyle attığı golle İngiltere’yi kupa dışına itti ve ertesi günkü Arjantin gazetelerine; “Falkland Adaları’nın intikamını aldık” diye manşeti çaktı. Yıllarca bu gol konuşuldu ve Maradona’nın hakemi nasıl aldattığı hafızalara kazındı. Yine yıllar geçti ve 2010 Güney Afrika Dünya Kupası’na gelindi. İngiliz futbolcu adamım Lampard’ın Almanya maçında sayılmayan golü ve İngiltere’nin 2-1 geride olduğu maçta nerdeyse bir metrelik beraberlik golünün güme gitmesi yine gündem oldu ve İngilizler için bu’defa da hüsran durumları bildik.
Çok değil, iki yıl sonra ise Polonya ve Ukrayna’nın ortaklaşa organize ettiği EURO 2012 gerçekleşti mâlumunuz üz’re. İngiltere-Ukrayna D Grubu son maçıydı. Kazanan çeyrek finale gidecekti. Ukrayna’nın TV görüntüleri izlendikten sonra net bir şekilde verilmeyen golü yine gündem yaptı. Yine İngiltere, yine top çizgiyi geçti mi, geçmedi mi tartışması? İngilizlerin futbol şanssızlığı mı desek! Yok yok! Bu kez şans İngiltere’nin yanında. Bu kez top onların kale çizgisinden geçti. 1966 Dünya Kupası’ndan sonra EURO 2012’de de İngiliz şansı vuku buldu mâlum. E artık gol çizgisinde Bir şey yapılması gerekiyordu işi şansa bırakılmayacak yönde düğmeye basıldı. FIFA, gol çizgisi teknolojisi konusunda beklenen kararını sonunda açıkladı ve artık nur topu gibi bir Gol Çizgisi ve Teknolojimiz var. Demedi demeyin, gün gelecek ve her türlü sportif müsabakada ‘robot hakemler’ görev yapacak. Bu hükme nerden mi vardık? Nao sayesinde bu hükme vardım şahsen. Paris merkezli bir Fransız şirketi olan Aldebaran Robotics tarafından geliştirilmiş olan programlanabilir, orta ölçekli bir insansı robottur bizim Nao. Nao Projesi 2004 yılında başlatıldı ve 15 Ağustos 2007 tarihinde de, uluslararası robot yarışması olan Robot Futbolu Dünya Kupası (Robocup) Standart Platform Ligi’nde görev aldı. Neyse, futbolun ruhu mu? E yok artık ruhu da, duygusu da, kalbi de. Yakışır endüstriyel futboluma! Haa, bu teknoloji bize ne zaman mı gelir? E daha meşhur süper ligimizde bile skorboard’u olmayan tabelalarla iş görüyoruz biz.

Diğer Haberler