KıbrısManşetSiyaset

Golf

Esentepe veya Gemikonağı’ndaki tesisler ile ilgili ne gibi stratejilerimiz var veya bugüne kadar devlet bu alanda ne yapmış? Yılda 300 gün güneş gören bir adada golf sporuna ilişkin bir politikamız var mı? Maalesef. İlgili federasyona destek vermek lâzım, zira mâlum golf sadece bir araba markası değil

15’nci yüzyılın başlarında İskoçya’da ortaya çıkan golf sporu geniş kitlelere hitap eden ılımlı egzersiz modunda bir açık hava sporu. Geçmişte İskoçya’da halk arasında oynanan golf sporunda, yuvarlak taşlar kalın sopalar yardımıyla deliklere sokulmaya çalışılmıştı. Kısa süre içerisinde birçok kişinin beğenisini kazanan golf sporu sonradan spor turizmi zemininde tüm dünyaya yayılmış.

Oyunun amacı, sahanın belirlenmiş 18 parkurunu (çukurunu) golf topuna en az vuruş yaparak tamamlamaktır. Özel sopalar kullanılarak en az vuruş ile top deliğe sokulmaya çalışılmaktadır. Doğal bir çevrede oynanan golf, her yaş grubuna hitap etmeyi de başarmaktadır. Golfün geçer akçesi ise ‘rakibe ve çevreye saygı’dır.

Neyse, golf için “Zengin sporu” filân derler hep. Sebebini de kullanılan ekipman değil, üye olunan tesislerdir tıpkı tenis için de olduğu gibi. Top, tüfek, raket veya diğer malzemelerin kullanım ömrü bir hayli fazla, ancak tesislere üyelik de bir o kadar pahalıydı bir zamanlar.

Kitle sporu veya egzersizine yatırım yapan ülkeler bu spordan hem maddi katma değer elde etmişler, hem de vatandaşlarının beden ve ruh sağlıklarına olumlu katkılar sağlamışlar, tıpkı Uluslararası Golf Tur Operatörleri Birliği Türkiye Başkanı Kurtuluş Gülşen’in de belirttiği gibi; “Türkiye’deki golf sahaları yılda 3 milyon Euro kâr elde ediyor. Dünyadaki 61 milyon golfseverin 27 milyonu bu hobi veya sporu, başka ülkelere seyahat ederek icra ediyor. Sadece Amerika’da 16 bin 400 golf sahası var. Net kârları gayri safi millî hasılanın %1’i gibi büyük bir rakam” diye de konunun öneminden bahsetti.

Ya bizde durum ne? Esentepe veya Gemikonağı’ndaki tesisler ile ilgili ne gibi stratejilerimiz var veya bugüne kadar devlet bu alanda ne yapmış? Yılda 300 gün güneş gören bir adada golf sporuna ilişkin bir politikamız var mı? Maalesef. İlgili federasyona destek vermek lâzım, zira mâlum golf sadece bir araba markası değil.

Haa, bu arada hatırlatalım; Golf sahalarını ortaklaşa kullanıyoruz. Eğer sahaya biz yeterli saygıyı göstermezsek, hiçbir saha bakım elemanı sahalarda bozulan yerleri tamir edecek zamanı bulamaz. Bunu unutmamak gerek. Sahayı nasıl bulmak istiyorsanız öyle bırakınız.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu