FutbolManşetSporTürkiye

Götürler merkeze

Beşiktaş’ta her düşünceden, her tipten insan demokratik bir uzlaşma sağlanmış şekilde yaşıyor. Bu renklilik, bu çeşitlilik ve insanlar birbiriyle uyumlu saygılı şekilde yaşıyor

Gezen bilir; Lefkoşa bizim çarşının da bir üst kimliği var ama sulu muhallebi cinsinden yok öyle futbol, mutbol işleri. Beşiktaş’taki Çarşı’nın üst kimliği mi? Tabiî ki de kulüp taraftarlığı cinsinden. Niye mi? İşte bir örnek; Gezi Parkı olaylarında ilk geceydi. Polis telsizinde polis olmadığı belirlenen biri sürekli olarak Beşiktaş Çarşı taraftar grubu lehine anons yapıyordu. Bölgedeki polis amiri; “Kimsin ulan sen?” diye sordu. Karşıdan ses geldi; “Amirim hey’can yapmanıza gerek yok. Bendeniz Eski Açık’tan Cem” dedi. İşte bu zât-ı muhterem Çarşı Grubu liderlerinden Cem Yakışkan’dı. Diğer bir’taraftan da başka bir polis telsiz anonsu; “Arkadaşlar polisimiz kardeşlerimizdir. Vurun ama öldürmeyin” diyen Deve Erol lâkaplı Erol Özil vardı. Sonuçta Şafak Operasyonu’yla içeri aldılar ilgili tribün liderlerini ya, Çarşı bu aralar konuya ilişkin direncini sosyal medyada daha da artırdı. “Erkek adam renkli takım tutmaz” diyen (ki siyah da, beyaz da bir renk) bir’grup bu taraftar grubu bu. Aidiyet de bur’da, meydan okuma da, ‘adam olma’ mevhumu da bur’da yer alıyor.

Neyse, 1903’te Dolmabahçe Sarayı yakınlarındaki Beşiktaş Semti’nde örgütlenen gençlerin kulübü ve o kulübe bir asırdır gönül verip, destek atan gençlerin birlikteliği bu sevgi yumağı. Bu aralar yine spor dışında da farkındalık yaratmaya devam ediyorlar. Beşiktaş Jimnastik Kulübü (BJK)’yle özdeşleşen Beşiktaş Çarşı taraftar grubu renksiz takımın çok renkli bir taraftar grubu. Liberal, sosyal demokrat, faşist, komünist, sosyalist ve de muhafazakar futbolseverler bur’da yer alıyor. E tabii üst kimlik Beşiktaşlılık olunca, siyasal ideolojik yaklaşımların üzeri de Beşiktaş bayrağıyla örtülüyor. 1982 yılında kurulan Çarşı taraftar grubu, futbol maçlarını ağırlıklı olarak Kapalı Tribün’de izlemekte. En bilinen sloganlarıysa mâlum; “Çarşı her şeye karşı”.

Hâlihazırda o bölgedeki arbedelerde de en ön sırada yer alıyor. Herhangi bir siyasi partiyle özdeşleşmiş değiller. Tek gönüllülükleri BJK Kulübü’nün logosunda Türk bayrağı. Bayrağın logoda yer aldığı ender kulüplerden biri Beşiktaş Kulübü, zira Bayrak Kanunu ile Türk bayrağının herhangi bir logoda yer alması kanunla reddedilmiş ama Beşiktaş’ın o dönemki yöneticileri bu konuda da direnerek kara kartallı logoya bayrağı çakmışlar. Beşiktaş’ta her düşünceden, her tipten insan demokratik bir uzlaşma sağlanmış şekilde yaşıyor. Bu renklilik, bu çeşitlilik ve insanlar birbiriyle uyumlu saygılı şekilde yaşıyor. Üst kimlik mi? E az önce yazdık, yine yazalım; Tabiî ki de Beşiktaşlılık! Haa, bu arada telsiz konuşmalarında da o meşhur lâf da sarf edilmişti; “Götürürler merkeze….” ki devamını getirmeyelim.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu