DünyaManşetSağlık

Göz damlası kullanan bir kişi öldü, çok sayıda kişi enfeksiyon kaptı

İngiltere'de kontamine göz damlalarıyla bağlantılı bir "süper mikrop" salgını sonrasında bir kişi öldü ve düzinelerce kişi de hastalandı.

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), üç göz jelinin, antibiyotiğe dirençli bir böcek olan ve bağışıklık sistemi zayıf hastalar için ölümcül olabilen “burkholderia cepacia” içerdiğini açıkladı. 23 Kasım 2023’te ürünün geri çağrılacağı duyuruldu. Çekilen göz damlası ürünleri arasında AaCarb, Aacomer ve Purpotics göz damlaları vardı. Bu jeller göz kuruluğu yaşayan kişilere reçete edildi. UKHSA, salgının Ekim-Kasım 2023 arasında zirve yaptığını söylerken, Ocak 2024’ten bu yana ortaya çıkan yeni vaka sayısında belirgin bir azalma oldu.

Raporda şöyle denildi: “UKHSA gıda, su ve çevre laboratuvarlarında vaka bulunan hastaneler tarafından gönderilen ürünlerde yapılan testler, bu salgının kaynağının kontamine karbomer içeren kayganlaştırıcı göz ürünleri olduğunu belirledi.” Rapora göre 21 Mart 2024 itibarıyla salgınla ilişkili 52 doğrulanmış ve 6 olası vaka bulunuyor. İngiltere’de hayatını kaybeden kişi hakkında ayrıntı açıklanmadı. Yetkililer, bakterilerle kirlenmiş göz jellerinin bir kişinin ölümüne neden olduğunun düşünüldüğünü belirtti. İlaçlar Hindistan’da Indiana Ophthalmics adlı bir şirket tarafından üretildi. 11 kişi göz enfeksiyonu geçirdi, bazılarının göz küresinde ülser gelişti, diğerlerinde ise konjonktivit ve ciddi bir derin doku enfeksiyonu oluştuğu açıklandı. Hastaların en küçüğü bebek, en yaşlısı ise 91 yaşındaydı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu