KıbrısManşetSiyaset

Göz göre göre tartışmalı şaibeli işler

Görünen o ki bu süreçler içinde cesur ahlak sahibi ülkesini seven makamlara ihtiyaç duyulmaktadır. Nitekim gerek Kıb-Tek gerekse topluma ait herhangi bir kurumu göz göre göre bilerek isteyerek zarara uğratanlar, bunun üzerinden vurgun yapanlar, ranta hizmet edenler ve kurumları batıranlar yargılanmadığı ve bedelini hukuki zeminde ödemediği sürece bu düzen böyle devam edecektir

KIB-TEK’te siyasi otoritenin atadığı idarecilerin  yıllardır kurumu kötü idare, öngörüsüz yönetimle bugün iflasın eşiğine sürüklendiği konusunda sanırım hepimiz hemfikiriz. Nitekim zararına üretim yapan bir işletme, bugün  dünyada eşi benzeri görülmeyen aklın mantığın almayacağı bir anlayışla hala yönetilmeye çalışılıyor. Özellikle son birkaç yıl içinde yakıt alımı üzerinden dönen tezgahlarla  60 milyon dolar üzerinde bir paranın birileri arasında paylaşıldığı iddiaları ortaya atılıyor. Her ihalede şaibe ve tartışmalı icraatlar yapıldığı da yine herkesin malumu!

Haliyle bütün bunlar izaha muhtaç.

Yapılması gereken ise mali polisin bu iddialar doğrultusunda gerekli araştırmayı/soruşturmayı yapmasıdır. Nitekim bankalardaki para hareketleri takip edilirse bu fırsatçılar ortaya çıkarılabilir..

Bugün artık KIB-TEK’in yakıt ihalesine dönen dolapları sağır sultan duydu ama hala duyması gerekenler ölü takliti yapmaya devam ediyor… Malumunuz olduğu üzere geçtiğimiz hafta KIB-TEK’e ihalesiz yakıt temininde  Bakanlar Kurulu aynı şirketten ton başına 150 Dolar’dan alım yaptı.

Haliyle milyonlarca lirayı da cebimizden aldı ve ihaleyi havada kapan şirkete verdi. Ton başına 105 dolar kayıpla.

Kimin kaybı bu?

Elbette bizim sizin hepimizin..

100 Bin tonda 10,5 milyon dolar fark, 200 bin tonda 21 milyon dolar.

Şimdi bu vurgun değil de nedir?

Bütün bunların hukuki bir karşılığı olmalı.

Nitekim geçmiş dönemde İhalesiz alım yapan Bakanlar Kurulu üyeleri, önergeleri hazırlayan bürokrasi vs. bütün bunlar yaptık oldu anlayışı ile yapanların yanına kar kalmamalıdır. Mali Polis denetiminden geçirilmek ve görevi kötüye kullanmak, devleti zarara sokmak suçlarından kovuşturmaya tabi tutabilecek yetiyi devletin ilgili kurumları ortaya koymalıdır.

Çok ilginçtir İhaleleri denetleyen kurum olan  Rekabet Kurulumuz, aylardır 2 üyesi hükümet tarafından atanmaksızın 3 üye ile kararlarını alıyor. Ki bu sayı sınırdır.

Peki neden ilgili kuruma atama yapmıyorlar? Bunun sebebi nedir?

Yasaya ve Usulüne uygun bir şekilde kurul üyeleri derhal tamamlanmalı ve kurul daha güçlü bir irade ile yola devam etmelidir.

Velhasıl özetleyecek olursak; yine şaibe kokan ihale oyununda KIB-TEK’e önceden  ihalesiz yakıt temininde Bakanlar Kurulu aynı şirketten ton başına 150 Dolar’dan alım yaptı.

Milyonlarca lirayı cebimizden aldı ve ilgili şirketin kasasına koydu.

Yani ihale ton başına 45 Dolar verilmek sureti ile aynı şirket tarafından kazanıldı.

Bu arada 30$ teklif veren şirketi de bir vesile ile elediler.

Görünen o ki bu süreçler içinde cesur ahlak sahibi ülkesini seven makamlara ihtiyaç duyulmaktadır. Nitekim gerek Kıb-Tek gerekse topluma ait herhangi bir kurumu göz göre göre bilerek isteyerek zarara uğratanlar, bunun üzerinden vurgun yapanlar, ranta hizmet edenler ve kurumları batıranlar yargılanmadığı ve bedelini hukuki zeminde ödemediği sürece bu düzen böyle devam edecektir. Ve bunu yapanların yanına hep kar kalacaktır. Bugün maalesef ülkemin içinde olduğu durum ve verdiği görüntü bu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu