GenelKıbrısManşetSağlık

Gözlerini aç!

Gözlerinizi açık tutmak daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabilir. 'Paradoksal niyet' nihayet uykusuzluğun üstesinden gelmenize yardımcı olacak.

Gözlerinizi açık tutmak daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabilir. ‘Paradoksal niyet’ nihayet uykusuzluğun üstesinden gelmenize yardımcı olacak.

Bütün gece yine dönüp dönüp duracak mısınız? Acımasız alarm saatinizin çalmaya başlamasına kaç saat var? Siz uykusuz okuyucu, yalnız değilsiniz.
Birçoğumuz, uyumak için ne kadar çok zorlamaya çalışırsak da, uykunun o kadar uzaklaşıp kaybolduğunu deneyimlemişizdir. Ama gerçekten durum bu mu?
Oxford Üniversitesi Nuffield Klinik Sinir Bilimleri Bölümü’nde uyku tıbbı profesörü Colin Espie, bu konuda “Paradoksal niyet” yöntemini önerdi.

Paradoksal niyet nedir?

Paradoksal niyetin yardımcı olabileceği bir sürü fobi ve kaygı bozukluğu vardır ve her durumda temel öneri şudur: İstediğiniz sonuca yönelik kasıtlı olarak zıt tutumu benimseyin.

Örneğin, eğer bir hastanın belirli bir başarısızlık fobisi varsa, bir psikolog genellikle yaptığı gibi bundan kaçınmak yerine bu durumla doğrudan yüzleşmesine yardımcı olabilir.

Bu, korku ve kaygının ortadan kalkması doğal hale gelinceye kadar hastayı başarısız olabilecek pek çok yeni duruma maruz bırakmak anlamına gelir.

Espie, “Uyanık kalmaya çalışma niyetinizi tersine çevirmelisiniz.” diyor.

Bu yaklaşım ilk başta mantıksız gibi görünse de uyumak için çok fazla çabalamanın geri tepebileceği ilkesine dayanıyor.

Espie, “Uyku esas olarak istemsiz bir süreçtir ve bu nedenle uyku sürecini kontrol etmeye çalışarak genellikle ona müdahale etmiş olursunuz” diye de ekliyor.
“Aslında uyuyamıyorsunuz; sadece uykuya dalabilirsiniz . Uykuyu aktive etmek yerine uyanık kalmayı bir nevi terk ediyoruz.”

Daha hızlı uyumak için ‘paradoksal niyet’ nasıl kullanılır?

Paradoksal niyetin uygulanması oldukça basittir. Yine de, denemeden önce dikkate almanız gereken birkaç şey var.

  1. Uykunuz geldiğinde yatın (daha önce değil)
  2. Normalde yaptığınız gibi yatmaya hazırlanın

Espie’nin önerdiği şey sadece yatağınıza girmek, ışığı söndürmek ve uzanmak.

  1. Gözlerinizi kapatmak yerine açık tutun

Espie’ye göre paradoksal niyeti uygulamanın birkaç yolu vardır, ancak bu en kolay yöntemdir.

“Gözleriniz açık şekilde bu pozisyonu alın ve sonra ‘Uyuyamıyorum, uyumuyorum, uyumuyorum’ diye düşünün.

“Sonra, ‘Biraz daha uyanık kalacağım’ veya ‘Gözlerimi 10 saniye daha açık tutacağım’ gibi birkaç cümleyle kendinizi cesaretlendirin. Ne zaman gözlerinizin kapandığını hissederseniz hayır diyorsunuz” diye açıklıyor.

Sonunda gözlerinizi açık tutmak gittikçe zorlaşır ve uyumak için kendinizle mücadele etmek yerine, birdenbire gözlerinizi açık tutmak için mücadele etmeye başlarsınız.

Uykunun yaklaştığını hissettiğinizde, kıpırdamamaya, onunla mücadele etmemeye, hatta bunu çok fazla kabul etmemeye çalışın; sadece olmasına izin verin.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu