ÖZEL HABER
Yasada değişiklik içeren tasarıların, demokratik hakları kısıtlayacağı iddia ediliyor
Hükümet, “Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Referandum Yasası” üzerinde çok kritik 2 değişiklik peşinde
Sendikalar ve muhalefet, toplu iş sözleşmelerinin veto edilmesi ve grevlerin yasaklanmasını içeren değişikliklere karşı
ARDI ARDINA GELDİLER
Hükümetin, “Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Referandum Yasası” üzerinde yapmak istediği değişiklikler, özellikle sendikal çevrelerin çok ciddi muhalefetini beraberinde getirmeye aday. Geçtiğimiz ay sonlarında hükümetin, “Toplu İş Sözleşmelerine Maliye Bakanlığı’nın izin vermesi şartını” getirecek bir değişiklik peşinde olduğu duyurulurken, bunun şoku dinmeden, bu kez grev hakkını kısıtlayacak bir değişiklik duyuruldu. 22 Kasım tarihli 240 sayılı Resmi Gazete ile 10 Aralık tarihli 253 sayılı Resmi Gazete’te ardı ardına yayımlanan değişiklik tasarılarının, demokratik hakları kısıtlayacak etkiler yapacağı iddia ediliyor. Halkın bilgisine sunulan değişiklik tasarılarıyla ilgili görüş ve öneriler, tasarının yayımlanmasını izleyen 20 gün içinde Meclis Başkanlığı’na yazılı olarak sunulabilecek.
VARAN 1: MALİYE ŞARTI
Esas yasanın 4’üncü maddesine yeni bir fıkra (4. fıkra) eklenmesiyle yapılacak değişiklik, toplu sözleşme hakkına doğrudan müdahaleyi içeriyor. Muhalefet partileri ile sendikalar, öngörülen değişikliğin toplu sözleşme hakkına ve Anayasa’ya aykırı olduğu görüşünü paylaşarak tepki gösterdi. Yapılmak istenen değişiklik şöyle: “Kamuya bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışanları kapsayacak şekilde yapılacak olan Toplu İş Sözleşmesine taraf olan çalışan ve işverenlerin, Toplu İş Sözleşmesi imzalanmadan önce sözleşmenin içerdiği mali hak ve yükümlülükler bakımından Maliye işleri ile görevli Bakanlıktan yazılı olumlu uygunluk görüşü alınması koşuldur”. Sendikal çevreler, bu değişikliğin toplu iş sözleşmelerini ortadan kaldırmakla eşdeğer olduğunu savunuyor.
VARAN 2: GREV YASAĞI
Esas yasanın 16’ncı maddesinin (3)’üncü fıkrasında yapılmak istenen değişiklik ise doğrudan grev hakkına müdahaleyi içeriyor. “Bir grevin, genel sağlığı, ulusal ve kamu güvenliğini, anayasal düzeni bozucu nitelikte olması halinde” Bakanlar Kurulu’nun grevi yılda 2 kez 60 gün süreyle erteleme hakkı var. Değişiklikle bu yetki bir kat artırılıyor. Başka deyişle grev yapma hakkı neredeyse ortadan kaldırılıyor. Tepkiyle karşılanan tasarının genel gerekçesinde; “Elzem hizmetlerde yapılacak herhangi bir grevin gerek devletin gerekse gerçek veya tüzel kişilerin telafisi imkânsız maddi kayıplara uğramasına neden olacağı ve/veya faaliyetlerini telafisi imkânsız bir şekilde kesintiye uğratacağı durumlarda, mezkur grevin engellenebilmesini teminen bu değişiklik yasa tasarısı yapılması uygun görülmüştür.” denildi.