ManşetSpor

Güçlü bir soyunma odası yaratmak

Soyunma odası sporcularımızın sinerji (üstün güç) yarattığı yerdir. Orası önce onlara, sonra da size özel bir mekândır. Bu yüzden yönetici veya başkanların orda işi yoktur. Sahne arkası oyuncuların, önü ise tüm taraftarındır

O arkamızda oturan sporcu “yedek” mi? Asla! E “kurtarıcı veya oyun değiştirici” mi? Evet! Yıllarca “yedek” dediler ve bu yedeklerin(!) bedenlerini teknik alanda tuttular ama ruhlarını hep soyunma odalarından itelediler.

Sporcu arkadaşlar bilir; Birileri kendilerine “yedek” dedi mi sanki de; “Sen o takımın dışındasın çocuğum. Çok da gevezelik yapma. Otur oturduğun yerde!” modunda bir kompleks kaplar her yanını. İşte, burda da liderlik teorileri ön plana çıkmalıdır. Neymiş? İyimser rüzgârın dinmesini bekler, kötümser rüzgârdan yakınır amma velâkin “lider rüzgâra yelken basar”mış diyor ünlü liderlik kuramcısı Maxwell.

Ustayla hemfikiriz. İşte sporda da rüzgâra yelken basma işi iyi bir ‘takımdaşlık’la olur anca. Bir defa takım olmak bir süreç, bir zaman, bir özveri işi. Her takım üyesi abuk ve de sabuk özel ihtiyaçlardan uzaklaşıp takımın hedeflerine kitlenirse âmenna. E aksi durumda mı? Sadece maç kazanılacaktır ama şampiyonluk asla.

E işe nasıl başlamalı? Öncelikle sürece güçlü bir soyunma odası yaratmayla başlanılmalı. Âdettendir yazalım; Hani şu koskoca saat küçücük bir pim’e muhtaçtır ya, işte o pim sayesinde koskoca akrep ve de yelkovan peşisıra ilerler ya, işte bu pim fonksiyonlu oyuncular vardır. Takım içi sizin için çok da bi’şey ifâde etmezler ama gel gör ki maçın son dakikalarında devreye girer ve maçı koparırlar. “Bozuk saat bile günde iki kez doğruyu söyler” ama bu kahrolası egolarımız var ya, işte o an’larda bizi yanlışa sürükler.

Kırmızı Şeytanlar’da bir türlü aşısı tutmayan ünlü futbol düşünürü David Moyes bir sohbette; “Etkin iletişim, güçlü soyunma odası oluşumuna yardım eder. Soyunma odası sporcuların kendilerini evlerinde hissetikleri yerlerdir. Dürüstçe konuşurlar, hiçbir şeyden korkmazlar. Dışarıda dillendiremediklerini sürekli olarak orda konuşurlar. Orda özel hayat yoktur. Herkes hayata diar tüm sıkıntılarını orda paylaşır” demiş.

Usta haklı. Soyunma odası sporcularımızın sinerji (üstün güç) yarattığı yerdir. Orası önce onlara, sonra da size özel bir mekândır. Bu yüzden yönetici veya başkanların orda işi yoktur. Sahne arkası oyuncuların, önü ise tüm taraftarındır. Nokta

Diğer Haberler

Başa dön tuşu