GenelKıbrısManşetSağlık

Gündost “Yoğun bakımdaki hastaların çoğunluğu aşı karşıtı”

Yoğun Bakım Sorumlusu Dr. Levent Gündost Acil Durum Pandemi Hastanesi Yoğun Bakımında gün itibari ile 13 hastanın tedavi gördüğünü, 5 hastanın entübe edildiğini,  entübe hastaların 4’ünün ise aşısız olduğunu bilgisini aktardı.

Yoğun Bakım Sorumlusu Dr. Levent Gündost Acil Durum Pandemi Hastanesi Yoğun Bakımında gün itibari ile 13 hastanın tedavi gördüğünü, 5 hastanın entübe edildiğini,  entübe hastaların 4’ünün ise aşısız olduğunu bilgisini aktardı.

Dün yoğun bakımda tedavi gören bir hastanın vefat ettiğini, bir hastanın ise taburcu edildiğini ifade eden Gündost, iki hastanın daha yoğun bakım servisine alındığını, Yoğun bakıma alınan 50yaşındaki bir hastanın Mağısa Devlet Hastanesi’nden sevk edildiğini ve kronik rahatsızlıklarının olduğunu dile getirdi.

EN YAŞLI HASTA 91 EN GENÇ HASTA 28 YAŞINDA

“Yoğun bakımda aşısız hastalarımız çoğalıyor. 13 Hastanın 9’u aşısız.  Sadece 4 hastamız aşı programına uymuş.  Şu anda en yaşlı hastamız 91 yaşında en genç hastamız 28 yaşında.  40-60 yaş aralığında aşısız ve ek hastalıkları olan hastalarımız yoğun bakımda” şeklinde konuşan Gündost, iki hastada delta varyantı şüphesi olduğunu ancak varyantın tespiti için ülkede gerekli cihazın olmadığını belirtti. Yoğun bakımdaki hastalarda İngiliz varyantının daha yoğun görüldüğünü aktaran Gündost, “5 entübe hastamızın 4’ü aşısız. Biri aşılı. Aşılı hasta 42 yaşında, durumu iyeye gidiyor” dedi.

 

YOĞUN BAKIMDAKİ HASTALARIN ÇOĞUNLUĞU AŞI KARŞITI

Özellikle kronik rahatsızlıkları olan hastaların aşılanması gerektiğinin altını çizen Gündost, “Aşı karşıtlığı konusunda inşalarımızı anlamak mümkün değil. Ek hastalığı olanlar ilk grupta aşılanması gereken insanlar fakat hiçbiri aşının etkisine inanmıyor. Aşının gücünün farkında değil. Yoğun bakıma gelince cevap ‘vaktim olmuyor’ oluyor ama hastalarımızın çoğu aşı karşıtı” ifadelerine yer verdi. Kendisinin de çift doz Sinovac aşısı olmasına rağmen koronavirüse yakalandığını ancak aşılı olduğu için hastalığını hafif atlattığının altını çizdi.

 

GRİP SALGINIYLA BİRLİKTE FARKLI TABLOLAR ORTAYA ÇIKABİLİR

Vaka sayılarındaki artışa da dikkat çeken Gündost, yoğun bakımda 24 yatak kapasitesinin olduğunu gerekli durumlarda mevcut kapasitede artırıma gidilebileceğini ancak yoğun bakımda yatan hasta sayısının artmasıyla birlikte farklı durumların da ortaya çıkabileceğini kaydeden Gündost, “Ekipmanımız var ama personel, hemşire ve doktor açısından sıkıya düşebiliriz, Sonbahar aylarına giriyoruz. Grip salgınıyla birlikte daha farklı tablolar ortaya çıkabilir” şeklinde konuştu.

 

TEK SİLAHIMIZ AŞI

Aşı olmayanlara, aşı olmaları yönünde uyarıda bulunan Gündost, “Hem ekonomi hem de sağlık anlamında sıkıntılar yaşıyoruz. Bu memleketi de düşünüyorlarsa aşıdan başka bir silahımız olmadığını da biliyoruz. Tek silahımızı kullanmak en büyük gücümüz elimizde kurşunlar varken ateş etmemiz lazım. Sadece kendilerini değil her şeyi düşünmemiz lazım” dedi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu